Bergendy - Minden szinten, szinte mindent

A magyar poptörténelem egyik legrégebbi, legszélesebb műfaji skálán mozgó, legváltozatosabb neveken fellépő és legvitatottabb formációja, a Bergendy áll a Filmmúzeumon futó Privát rocktörténelem című sorozat aktuális részében.

alt

A jövőre a hetedik x-et betöltő Bergendy István és csapata a ma is aktív zenekarok közül a legrégebben működik és a legváltozatosabb pályát futotta be. Fennállása közel öt évtizede alatt szinte minden könnyűzenei stílust magukévá tettek, dixielandet, dél-amerikai zenét, beatzenét, tánczenét, popzenét, soult, szalonzenét, esztrádot, diszkót, még egy időben keményebb rockot is. Napjainkig tizenhét önálló albumot jelentettek meg, s sikerességüket mutatja, hogy ebből tizenkettő aranylemez lett.

Bergendy István az ötvenes években jazz-zenészként indult el a pályán, a műfajjal a Willis Conover vezette Music USA című műsorban találkozott először. Éjszakánként meg átkapcsolt a Radio Luxembourgra, ahol az éppen formálódó rock and roll, majd később a beat szólt. Miután a Szolnoki Dózsa csapatában úszott és vízilabdázott, a világjáró olimpikon társaktól mindig megkapta a legújabb jazz és rock and roll lemezeket, így naprakészen ismerte a külföldi trendeket. Testvérével, Péterrel 1959-ben alapította meg a Közgazdaság-tudományi Egyetem Ifjúsági Jazz Együttesét, amely aztán a jazztől fokozotatosan az „új zene” irányába nyitott, s - már Bergendy együttes néven - az újonnan megnyílt Ifjúsági Park állandó zenekara lett. Táncdalénekeseket, beatsztárokat kísértek, készítettek saját felvételeket is, de éppen  a sokoldalúságuk volt sikerük gátja: a jazzisták számára kommersz, a „luxemburgi stílust” játszók számára pedig túl jazzes zenét játszottak.

Többek között ezért is választotta 1967-ben Bergendy inkább az európai vendéglátóiparban, a következő két és fél évben Lengyelországban, Svájcban, az NSZK-ban és Dániában forgott szextettjével, majd 1970-ben újjászervezte zenekarát. Ekkor lett a csapat tagja a két kiváló dalszerző, Latzin Norbert és Demjén Ferenc, s kezdetét vette a Bergendy 1977-ig tartó aranykora. Jöjj vissza vándor, Jelszó: LOVE, Úgy szeretném, Sajtból van a hold, Iskolatáska, Ötödik sebesség, Darabokra törted a szívem - csak néhány dal, amely a hetvenes évek elején a legnépszerűbb zenekarok közé emelte őket. Nem csoda, ha például 1971 és 1976 között nyaranként 5 hetet játszottak a Balatonon a mindig teltházas Coctail hajón. Ráadásul a konkurenciával szemben a hagyományos slágerhangzást fúvós, funkys, soulos, jazzes betétekkel és többszólamú vokállal dobták fel.

Aztán 1975-ben előbb Latzin Norbert vált ki (helyére a későbbi Hobo Blues Band-tag Tóth János Rudolf érkezett), 1977-ben pedig Demjén Ferenc is inkább átült a V'Moto-Rockra, s e kettős étvágás után Bergendy István megint váltott: lévén a zenekarban többen lettek ekkoriban gyakorló szülők, a televíziós gyerekműsorok irányban felé fordult. Többek között a Futrinka utca, a Szervusz Szergej, az Ólomkatona című mesék, sorozatok kísérőzenéjét játszották, illetve  állandó szereplői, beszélgetőtársai voltak különböző televíziós gyerekprogramoknak

1980-ban Bergendy megint úgy gondolta, ideje újítani, s meglepő, merész lépésre szánta el magát: a fiatal váci énekessel, Balogh Ferenccel az akkor a csúcson lévő kemény rockzene irányába mozdult el. Az 1981-es egésznapos hajógyári szakszervezeti koncertre már „igazi kőkemény” rockot szállított zenekarával, de aztán nemsokára megérezte, hogy megint új szelek fújnak, s 1983-ban ismét változott a koncepció, a stílus és a formáció - megszületett a majd tíz éven át működő, folytonosan változó felállású Bergendy Koncert-, Tánc-, Jazz-, és Szalonzenekar.

Ekkoriban számos magyar film zenéjét játszották fel a stúdióban, Tánciskola címmel televíziós sorozat indult velük, megírták az azóta névjegyükké vált Süsü a sárkány, illetve a Sebaj Tóbiás zenéjét, s próbálkoztak a szvingkorszak híres Andrew Sisters dalainak népszerűsítésével is. 1992 nyarán aztán az időközben megtért frontembert Balog Ferencet Demeter György váltotta fel, őt pedig nem sokkal később az East egykori énekese, Zareczky Miklós.

A Bergendy a mai napig aktív csapat, s igaz, fokozatosan kiszorult a médiából és a koncertéletből, s az utóbbi években tevékenysége kizárólag báli és privát rendezvények, valamint utcabálok, szabadtéri fesztiválokon való részvételekre korlátozódik. Ahol továbbra is rock and roll előtti évtizedek muzsikáját - szving, dixie, boogie, szalonzene, húszas-harmincas évek tánczenéje - játssza.

---------------------

Kapcsolódó anyagok:

Bergendy 70 >> - Bergendy István portré, 2009. október

Bergendy - Minden szinten, szinte minden >> - cikk, 2008. augusztus

Pege vs Bergendy - Hatvan év >> - interjú, 1999. október

Bergendy István: Tedd meg, amit meg kell tenned >> - interjú, 1996. november

 

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el