Pribojszki Mátyás - Pribojszki folytatja

Flavours című albuma a 2005-ös év egyik jazzes zenei csemegéje volt, a folytatásra azonban még mindig várni kell: Pribojszki Mátyás zenekarának új CD-je várhatóan csak májusban jelenik meg. Az M1-en február 9-én, szombaton éjjel viszont levetítik az A38 hajón másfél évvel ezelőtt rögzített koncertjüket.

altFotó: Antalfay László

Pribojszki Mátyás egyike azon kevés magyar muzsikusoknak, aki igazán jól és egyéni módon szájharmonikázik. Nem csak új színt és megszólalást hozott a hazai blueséletbe, de zenéjével azokat is képes megszólítani, akiket amúgy ez a műfaj elvétve kavar fel.

Igazi autodidakta zenész: ösztönből tanult és ösztönből fúj. Első olcsó, kínai gyártmányú, műanyag betétes herflijét még a nyolcvanas évek végén vásárolta a békéscsaba piacon. Akkoriban még a klasszikus funky előadókért (Temptations, Kool and the Gang, James Brown) rajongott, de tizenöt évesen belebotlott két öreg fekete chicagói blueszenészbe, Sonny Boy Williamsonba és Muddy Watersbe, és attól kezdve úgy érezte, nincs visszaút.

Első koncertjét 1991-ben egy helyi rockzenekarban, a Rag Dollban adta. Húsz kilóval volt könnyebb, a haja a derekáig ért, és zsabós ingbe, bársony zakóban fújta a Doors, Rolling Stones és Black Crow-dalokat. Akkoriban a többiek csak úgy hívták, Playbojszki, de ő maga sem vette az egészen komolyan. Annál nagyobb kihívást jelentett viszont a blueskörökben jól jegyzett Dobókocka. A nála jóval idősebb és rutinosabb társak között eltöltött három év volt számára a műfaj tanulóiskolája: bluesban, szájharmonikázásban, a zenéhez való hozzáállásban rengeteget tanult ebben az időszakban.

Az 1995-ben alakult újabb békéscsabai csapatnak, a Blues Foolsnak már egyértelműen ő lett a frontembere, már nem csak herflizett, de ő is énekelt benne. S más bluesegyüttesektől eltérően ők nem a nemzetközi bluesirodalomból építkeztek, hanem szinte kizárólag saját dalaikat játszották. Három magánkiadásban megjelent, műfajtörténeti jelentőségű lemezt hagytak maguk után, amikor 2004 őszén - belátva, hogy a tagok közti kapcsolat megfáradt - néhány korsó búzasör után pontot tettek a közös történet végére.

Pribojszki Mátyás ekkor már javában dolgozott szólólemezén. Új ötletei megvalósítására bluesban és jazzben egyaránt jártas muzsikusokat - Pengő Csaba (bőgő), Kovács Erik (billentyűsök), Adamecz József (dob) - toborzott maga köré, s velük vette fel a már említett Flavours című albumot, amelyen a zenei horizontot lényegesen tágabbra nyitotta. Színes, változatos és ízléses anyag ez, ahol a fő csapás továbbra is a blues, de a hangzás és a hangvétel abszolút kortárs.

„Bevallom, kicsit belekényelmesedtünk a Flavours sikerébe, meg az élet sem kímélt minket, az elmúlt időszak nem igazán kedvezett az alkotásnak - sóhajtja a diktafonba Pribojszki. - De azért tavaly nyáron megjelentettünk egy DVD-t, született jónéhány új dal, amelyek mellé most írunk újabbakat, s közülük a legjobbakat késő tavasszal szeretnénk kiadni. Az újabb anyagon nagyjából ugyanazon az úton haladunk, amit a Flavours-szel elkezdtünk, jazzes, szvinges, bluesos, groove-os anyagot szeretnénk. Ezúttal nem hívok sztárvendégeket, eléggé puritán lesz a megszólalása, csak azok játszanak rajta, akiket a koncerteken is hallhat a közönség. A kvartett mellé egyedül Szász Ferenc gitáros barátom száll be pár szám erejéig.”

Emellett Pribojszki két fontos nemzetközi projektnek is a tagja. Az egyik a híres olasz bluesgitáros, Mike Sponza nevéhez fűződik, aki saját orgona-gitár-dob triója mellé Európa különböző országaiból hív vendégeket, és velük Kakanic néven szervez koncerteket, illetve ad ki lemezeket. Mindenki hozza a maga zenei világát, ezek egybegyúrásából pedig igazi bluesos, szvinges kortárs élő popzenei produkció születik minden alkalommal.

A fiatal magyar szájharmonikás emellett idén tavasszal többször is fellép Enrico Crivellaroval és Raphael Wressinggel. Tavaly adtak egy alkalmi koncertet Belgiumban, és olyan jól sikerült, hogy idén számos fesztiválra meghívták az olasz-osztrák-magyar zenei projektet. Pribojszki ezen kívül rendszeresen szerepel mások nagylemezein. A neves cseh jazzgitáros, Roman Pokorny legutóbbi CD-jén éppúgy ő fúj, ahogy a Hobo Blues Band vagy egyes megasztárosok (Caramel, Bartók Eszter, Szabó Eszter) friss korongján is.

Számára a legfontosabb azonban értelemszerűen saját zenekara, amellyel áprilisban a gronaui jazzfesztiválon ad három koncertet, majd Hollandiában és Belgiumban vendégszerepel.

---------------------

Kapcsolódó anyagok:

A tavasz 19 bluesos pillanata >> - kritika, 2009. április

Pribojszki Mátyás Band: Flavours (2005) >> - 303 magyar lemez, 2008

Zenefilm - harmadik nap >> - 2008. november

Zenefilm - negyedik nap >> - 2008. november

Kitartó bluesbolondok >> cikk, 2002. november

 

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el