Juhász Trió - Egységesek és energikusak

Juhász Gábor szerény, halk szavú, de roppant tudású muzsikus, széles kitekintéssel. A kilencvenes évek elején Binder Károly partnereként tűnt fel, azóta jónéhány formációban játszott, többek között az Off Course-ban, a Balázs Elemér Groupban, a Tin-Tin Quartetben és a Lantos Zoltán-féle Mirrorworldben. Emellett olyan világsztárokkal készített lemezeket, mint Erik Truffaz, Archie Shepp és Palle Mikkelborg. Tizenhat évi intenzív zenekari jelenlét és több tucatnyi album után 2004-ben jelent meg az első olyan CD, amelynek borítóján az ő neve szerepel. Zenekarvezetőként az igazi debütálása azonban most történt meg: másfél éve működő triója bemutatkozó nagylemezét október 17-én mutatják be élőben - Mike Stern előtt - az A38 Hajón.

altFotó: Jókúti György

Sokat kellett várni tehát arra, hogy az időnként 7-8 együttesben párhuzamosan játszó Juhász Gábor saját formációt alapítson. Ő maga ezt viszont nem érzi késeinek. Mint mondta, korábban remek produkciókban volt benne, ahol ki tudta élni a kreativitását. Mindig úgy gondolta, majd ha a saját gondolatainak megvalósítása legalább olyan könnyű és eredményes lesz, mint más gondolatainak formába öntése, akkor értelemszerűen az előbbire helyezi a hangsúlyt. De egészen 2005-ig úgy látta, hogy a körülötte lévő dolgok erősebbek és értékesebbek annál, mint amit ő akarhat.

Ekkor viszont úgy érezte, megérett az idő a szólópályára. Hogy körülötte a felhajtóerő elég erőssé vált ahhoz, hogy önálló albumokat készítsen és ezzel párhuzamosan saját triót szervezzen. Elsőnek Marozsán Erikának írt - Jónás Tamás költővel - Szakíts, ha tudsz címmel nagylemezt, majd többedmagával létrehozta a Szájról szájra nevű világzenei projektet, amelynek nemcsak tagja, de zenei vezetője is, mégha a produkcióban a hangsúly értelemszerűen a három énekesnőn, Szalóki Ágnesen, Herczku Ágnesen és Bognár Szilvián van. Többszöri próbálkozás után pedig 2006 elején hozta létre azt a számára ideális dinamikájú és szellemiségű triót (rajta kívül Papesch Péter basszusgitár, Borlai Gergő dob), amellyel a most megjelent, a Fény nagylemezt is készítette.

Az igen tapasztalt, rockban, jazzben egyaránt járatos és amúgy régóta jól ismert két muzsikust Juhász Gábor még a Marozsán Erikának írt dalok felvételére kérte meg, de zeneileg annyira egymásra találtak, hogy úgy döntöttek, folytatják. Eredetileg kvartettben gondolkodtak, hogy Juhászt "tehermentesítse" egy másik szólóhangszer, mondjuk zongora vagy szaxofon. A Szigeten adott koncertjükön vendégként csatlakozott is hozzájuk Borbély Mihály, illetve a tavalyi Budapest Jazzfesztiválon Bacsó Kristóf, de aztán úgy érezték, hármasban sokkal egységesebbek és energikusabbak.

A trió forma Juhásznak fiatalkori kedvenceit hozta vissza, Jimi Hendrix és David Gilmore rockos világát. A védjegyének számító Gibson ES-335-ös gitárja mellé vett is mindjárt magának egy Fender Stratocastert, hozzá pedig csöves Fender erősítőt, s továbbra is jazzalapú zenéjébe egyre hangsúlyosabbá vált a rockos energia. Koncertjeiken ma már nem ritka, ha egy-egy régi rockklasszikust is előadnak, persze a saját értelmezésükben.

A szerda este az A38 Hajón élőben is hallható Fények című albumot az a Smart Music koncertiroda jelentette meg, amelyik az utóbbi években a jazz és a rock határvidékén mozgó, a rockzene hangzását a jazz harmóniavilágát ötvöző zenekarok (European Mantra, Kaltenecker Trió) produkcióit gondozta. (A Smart amúgy október 15 és 17 között immár harmadik alkalommal rendezi meg háromnapos fesztiválját, amelyre idén olyan nemzetközi nagyságokat hívtak, mint Mike Stern, Richard Bona vagy Victor Wooten.) 

Amilyen lendülettel játszanak Juhász Gáborék élőben, olyan lendülettel vették fel magát a lemezt is: mindössze másfél óra alatt. Az eddig már több mint harminc albumon szereplő zenekarvezető ugyanis az elmúlt másfél évtizedben azt tapasztalta, ha felkészülten mennek be, akkor mindig az első felvétel sikerül a legjobban. Kimentek hát egy érdi stúdióba (ahol még csöves keverőpult van), egy napig állítgatták a hangszereket és a mikrofonokat, majd egyetlen nagy lendülettel feljátszottak mindent. "Inkább legyen benne egy-két apró hiba, de maradjon meg a svungja" - hangsúlyozta Juhász Gábor. S az eredményt hallva meg kell állapítani: ennek a robbanékony örömzenét és melankolikus balladákat egyaránt tartalmazó CD-nek valóban kellő íve és szárnyalása lett.

-------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Neve is van: Budapest (Juhász Gábor és Gyémánt Bálint duóprojektje) >> - interjú, 2012. február

Juhász Gábor: Nekem ez a díj a barátságról szól>> - interjú, 2009. október

Líraibb Juhász-dalok >> - interjú, 2009. február

Juhász Gábor: A jazz folyamatosan fejlődő nyelv >> - interjú, 2004. október

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el