Bluesbarométer

Paks, atom, halászlé és blues - ezek idestova tíz éve összeérő fogalmak. Pontosan azóta, hogy helyi kezdeményezésre gasztrobluesfesztivált rendeznek a 18 ezres Duna-parti városban. Mikor elindult, a nagy hazai bluesboom tetején még csak egy buli volt a sok közül, 2003-ra viszont majdnemhogy az egyetlen stabil pont az azóta levonult blueshullámban. 1993 óta fokozatosan bővült a profil, a minőségi zene mellé minőségi étel és ital dukált - az elmúlt években gyakorlatilag minden megvolt itt, mi bluesos szemnek, szájnak és fülnek ingere.

altAna Popovic

Ha beledöglünk is, de ezt a színvonalat a tizedik évfordulóig mindenképp tartjuk - ígérte Gárdai "Kaktusz" György főszervező még három évvel ezelőtt, és ezt be is tartotta. A tavalyi jubileumi fesztivál pedig minden addiginál több külföldi előadót vonultatott fel, mégha a közel sem eredeti felállásában fellépő Animals mellett a másik fősztár, Mick Abrahams az utolsó pillanatban mondta le részvételét. De jött a német Blues Company, a finn Sentimeters, illetve Jukka Tolonen, a szlovák Péter Lipa és az angol Fast Eddy. No és persze, miként megszokhattuk, a színpadon ott tolongott a teljes hazai élvonal.

A kezdetben Nemzetközi Blues, Rock, Jazz és Gasztronómiai Fesztiválnak, tavaly óta pedig már egyszerűen Gasztroblues Fesztiválnál hívott rendezvény motorja Gárdai "Kaktusz" György, aki amúgy "civilben" a helyi Új hullám söröző tulajdonosa. Mint mondja, e seregszemle léte és felfutása nagyban az atomerőmű anyagi és erkölcsi támogatásának köszönhető, nem csak készpénzt, helyszínt és szállásokat biztosítanak, de az ő legnagyobb beszállítói egyben a fesztivál fő szponzorai. A bár az atomerőmű vezetése idén részben kicserélődött, az új vezérigazgató a nagy éves vállalati rendezvényen szintén letette a voksát a bluesbuli mellett. Ráadásul a legutóbbi önkormányzati választásokon a paksi városházán is szerencsésen átalakultak a személyi erőviszonyok, az új polgármester programjában kiemelt helyen szerepel a fesztivál támogatása, mondván, egy tíz éve bizonyított rendezvényt illik a városnak az éves költségvetésébe beépítetten is támogatni.

A paski bulikat szerencsére 1993 óta minden évben hangban és képben is archiválják, és ezekből évente kihoznak egy-egy válogatás CD-t. Mivel pedig a tavalyi egyben jubileumi volt, az évfordulóra Gárdaiék könyvet, DVD-t és egy dupla CD-t is megjelentettek, melyek bár kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, a www.gastroblues.hu webcímen elvben elérhetőek.

altSpencer Davis Group

Ezek a kiadványok alapvetően jól dokumentálják az elmúlt tíz évben Pakson történteket. A több mint háromszáz oldalas könyv javarészt interjúk fűzére, megszólalnak benne az ott fellépő muzsikusok, a borbarátok, az életművészek, a barátok és a támogatók, plusz a tíz év alatt megjelent újságcikkeket és a részletes programfüzeteket mellékelték hozzá a szerkesztők. A CD-válogatás idén azért lett dupla, mert túl sok színvonalas koncertből "kellett" válogatni, és ezek a részletek sehogy sem fértek rá egyetlen CD-re. A több mint kétórás DVD, illetve VHS-kiadványra pedig huszonhat koncertszemelvény került fel, igaz, kivétel nélkül csak a külföldi előadóktól. De mint a sorszáma is mutatja, ez valójában a második vizuális összefoglaló kötet, az elsőt a tervek szerint az idei júniusi fesztiválra állítják össze, rajta kivétel nélkül magyar zenekarok felvételeivel.

----------------------

Kapcsolódó anyagok:

Gárdai Kaktusz György: Paks, blues, halászlé >> - interjú, 2008. július

Bluesbarométer >> - cikk, 2003. január

Bluesos paksi halászlé >> - cikk, 1996. november

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el