McCartney-koncert - Poptörténelmi esemény

A Beatles híveinek kétségkívül poptörténelmi esemény: Paul McCartney az első a legendás liverpooli gombafejűek közül, aki Magyarországon koncertet ad. A ma esti, három órásra tervezett show-n a hatvanegy éves popsztár kvintettjével - rajta kívül Paul Wickens billentyűk, Rusty Anderson gitár, Abe Laboriel Jr dob és Brian Ray gitár, basszus - a tervek szerint 22 Beatles-nótát és 12 szólókorszakbeli dalt játszik majd. Közte olyan kihagyhatatlan slágereket, mint a Yesterday, a Let It Be, a Hey Jude, a Can't Buy Me Love, a Sgt Peppers vagy a Band On The Run. Legalábbis így volt ez a több mint egy éve zajló világkörüli turné eddigi állomásain.

alt

A Back In The US, illetve Back In The World című körút első koncertjét még tavaly áprilisában a kaliforniai Oaklandben adta, a kilencvenedik, egyben utolsó show-t pedig ott, ahonnan a hatvanas évek elején elindult: szülővárosában, Liverpoolban. Hogy a június 1-i vasárnapi záróbulin a Mersey folyó partján Sir Paul minden tekintetben utolsó fellépése lesz-e, változatlanul nyitott kérdés.

McCartney szólópályafutásának, úgy tűnik, legnagyobb sikereit aratja így, hatvan felett. Koncertjeire napok alatt elkapkodták a jegyeket, a londoni fellépésekre például huszonnégy órán belül gazdára talált mind a 88 ezer belépő. De nem csak a közönség, hanem a szakma is rendkívül elismerően nyilatkozik teljesítményéről. Az időközben dupla CD-n és DVD-n is megjelentetett, 58 koncertből álló amerikai körutat több tekintélyes tengerentúli szaklap is az év turnéjának választott odaát. És nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy a március 25-én a párizsi Bercy-ben kezdődő és Liverpoolban végződő, 32 állomásos európai sorozat is hasonlóan emlékezetes marad.

A teljes szériát összesen több mint kétmillió ember látta/látja élőben, ami azért, valljuk be, elég szédítő szám. Külön érdekesség, hogy a római Colosseumban május 10-én - 300 szerencsés jelenlétében - tartott jótékonysági McCartney-buli minden idők első rock and roll show-ja volt az ősi falak között. A Colosseumon kívül másnap adott, a környéket teljesen megbénító ingyenes koncertjét pedig állítólag mintegy 300 ezren látták-hallották. Sir Paul május 24-én életében első alkalommal játszik Moszkvában (a Vörös téren), május 27-én pedig negyven év után hallható újra Dublinban.

"Magyarország egyike azoknak az országoknak, amelyet régóta meg szeretnék látogatni. Gazdag kulturális és zenei hagyománya mindig is izgatott, és úgy érzem, magyar rajongóim szeretnék már egyszer igazán felforgatni a házat" - áll Sir Paul személyes kommentárjában. Hogy mindezt mennyire udvariasságból vagy mennyire komolyan mondta, ma este kiderül. A hajnalban érkező tizenhét kamion felszerelés a hírek szerint teljesen egyedi hangberendezést és hatalmas kivetítőt (úgynevezett aktív falat) is tartalmaz.

McCartney budapesti fellépése minden bizonnyal nem csak zenei, de társadalmi esemény is lesz. Szinte valamennyi párt képviselői kértek vagy vettek maguknak jegyet rá, a koncertre elmegy Medgyessy Péter miniszterelnök is, sőt, a tervek szerint személyesen találkozik Sir Paullal. Ennél azonban nagyságrendekkel fontosabb, hogy a rendkívül drága, 15 és 50 ezer forintos belépők ellenére várhatóan 12 ezren lehetnek majd szem- és fültanúi a poptörténelmi eseménynek: Paul McCartney az első a legendás liverpooli gombafejűek közül, aki Magyarországon koncertet ad.

----------------------

Kapcsolódó anyagok:

McCartney, AC/DC - Kenyerük java >> - kritika, 2007. december

Nem blöffölt - bizonyított >> - kritika, 2003. május

Poptörténeti esemény >> - cikk, 2003. május

Fuss, ördög, fuss! (Paul McCartney új lemezéről) >> - cikk, 1999. december

McCartney, a konformista lázadó >> - hosszú életrajzi cikk, 1990. április

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el