McCartney-koncert - Nem blöffölt - bizonyított

Már amikor a színpad elé feszített vásznon felbukkant a legendássá vált basszusgitárjának sziluettje, gyakorlatilag nyert ügye volt. Aztán, attól kedve, hogy felemelte szintén legendássá vált bal kezét, és a húrokba csapva belekezdett a Hello Goodbye-ba, szinte bármit csinálhatott. Paul McCartney azonban ezúttal sem blöffölt, hallhatóan felkészült, és ahogy eddig a világ számos nagyvárosában tette, csütörtök este Budapesten is meg akarta mutatni, hogy hatvan felett még nem szabad leírni őt. Bizonyításként lenyomott egy két és fél órás, az ottlévők számára mindenképp emlékezetes koncertet.

alt

- Jó estét Budapest! Minden oké? - kérdezte vissza remek kiejtéssel magyarul két szám között, és a későbbiekben kiderült, Paul ezt nem csak egyszeri udvariassági gesztusnak szánta, hanem komolyan vette, hogy illik a mindenkori közönségével annak anyanyelvén kommunikálni. Puskázott közben persze folyamatosan, de mindig volt egy-két humoros megjegyzése magyarul, és végig törekedett rá, hogy tökéletes legyen a kiejtés, például még az angol szövegelés közben is s-sel mondta Budapestet. Ennyi odafigyelést, ennyi emberi gesztust eddig soha egyetlen világsztártól sem kaptunk. Még ha azt a ráadás előtti magyar zászlós kirohanását túlzásnak is éreztem.

De ennyi belefért, mint ahogy sok minden belefért ebbe a százötven percbe. A kezdeti csúszás, a felesleges bevezető "misztériumjáték", a gyakorta giccsbe hajló színpadkép, a helyenként kásás hangzás. Csak azok a kort és életművet nem tisztelő magas hangjegyek ne lennének! - sóhajtoztam azért magamban, mert ott nagyon lehetett érezni az idő múlását, a hang kopását. De a lendület, az akarat, a közönségvágy és a hangulat mindezt mindig helyrebillentette, és az összkép a végén egyértelműen pozitív volt. És nyugodtan kijelenthetjük, Sir Paul budapesti fellépése valóban olyan lett, mint aminek sokan várták: poptörténelmi esemény.

----------------------

Kapcsolódó anyagok:

McCartney, AC/DC - Kenyerük java >> - kritika, 2007. december

Nem blöffölt - bizonyított >> - kritika, 2003. május

Poptörténeti esemény >> - cikk, 2003. május

Fuss, ördög, fuss! (Paul McCartney új lemezéről) >> - cikk, 1999. december

McCartney, a konformista lázadó >> - hosszú életrajzi cikk, 1990. április

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el