Voodoo, réz és szkreccs

Az eredetileg meghirdetett csütörtöki bulit időközben megtoldották egy péntekivel is, így a mardi grass.bb két este is elérhető élőben az A38-as hajón. Lemezfelvételeik tükrében igazi, lehengerlő soul-jazz parti várható a Petőfi híd budai hídfőjénél: New Orleans-i hagyományokon alapuló funk, jelen időben, egy jókezű dj-vel megtoldva.

alt

A mardi grass.bb csak névrokona a hetvenes években futó rockcsapatnak, bár több, rockzenén edződött tagja van. A legismertebb közülük az időközben legendássá nemesülő Krautrock zenekar, a Guru Guru egykori basszusgitárosa, Reverend Krug, aki ezúttal a kissé misztikus hangzású szuzafonon játszik. 1992-ben a későbbi énekes-gitáros-frontember Doc Wenz-cel trombitálták össze ezt a tíztagú társulatot, és több mint két évig kizárólag a német nagyvárosok utcáit muzsikáltak. Bevallottan az amerikai déli államok, mindenekelőtt New Orleans ismét divatba jövő zenéje foglalkoztatta őket, a Dirty Dozen Brass Band és a Rebirth Brass Band nyomdokain haladtak, kezdetben azok számos szerzeménye szerepelt repertoárjukon.

A lokálisan egyre nagyobb népszerűségnek örvendő társulat életében az 1998-as év nyitott új fejezetet, ekkor találkoztak a producer Gordon Friedrich-hel, akivel mindjárt az első közös albumuk (Alligatorsoup, 1999) masszív nemzetközi sikert aratott. Megváltozott a program, megváltozott a hangzás (ekkor lépett be közéjük Dj Machmut), megváltozott a kiadó (leszerződtek a Universal Jazz Germanyhez). A mardi grass.bb Európa-szerte keresett banda lett, az elmúlt években Párizstól Montreux-n át Isztambulig valamennyi jelentősebb fesztiválon felléptek már. Az egykor szinte állandóan színpadon lévő zenekar ma havonta átlag 6-8 koncertet ad, de hogy egymás után kettőt is ugyanazon a helyen, arra mostanság Budapesten kívül nem volt példa.

Ha Rejtő Jenő még közöttünk lenne, legújabb regényét minden bizonnyal a mardi grass.bb-nek szentelné, és élvezettel turnézna a regényes csapattal a világ jazzklubjaiban - próbálta körülírni őket egyik barátom, aki Hollandiában nemrég élőben hallotta őket. Ami ebből lemezen átjön: a soul, a funk és a hip hop egészen sajátos egyvelege, tubán, szuzafonon, szaxofonon, trombitán, kürtön és egyéb hangszereken megszólaltatva. Vaskos, tömött soul-jazz hangzás, lehengerlő lendület, hozzá egy masszív, gyomorból jövő, amolyan Captain Beefheart-hang.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el