Muzsikás - Bartók, Kodály és népzene

Úgy látszik, ez már Muzsikás-sajátosság: pár nappal karácsony előtt kiadni az új lemezt. Legutóbb öt éve tették ezt meg, és a Bartók album óta egészen szédületes nemzetközi karriert futottak be, Amerikától Új-Zélandig, Japántól Dél-Afrikáig. A világ legnevesebb koncerttermeiben léptek fel, a londoni Queen Elisabeth Halltól és Royal Festival Hallig, az amsterdami Concertgebouw-tól a párizsi Theatre de la Ville-ig, a Római Zeneakadémiától a New York-i Carnegie Hallig. Koncertjeikről és lemezeikről rendre elismerően írnak a legnagyobb napilapok, folyóiratok, és a zenei szaksajtó.

alt

Az 1998-as Bartók album azonban nem csak ezért mérföldkő a Muzsikás életében. Hanem azért is, mert ennek hatására lehetőségük nyílt neves komolyzenei szólistákkal és együttesekkel közös koncerteken egymás mellé tenni a huszadik századi magyar komolyzenét és a népzenét. Ahogy Hamar Dániel, az együttes szószólója anno megfogalmazta: arról álmodoztak, hogy átadják mindazt, amit nekik a népzene, valamint Kodály és Bartók zenéje jelent.

Ennek szellemében indították el 1999-ben azt a sorozatot, melynek keretében minden tavasszal a Zeneakadémián életművünk más és más oldalát mutatják be. Ehhez hívtak rendre komolyzenészeket és falusi muzsikusokat, így Alexander Balanescu hegedűművészt, Roel Dieltiens csellóművészt, Jandó Jenő zongoraművészt, a Keller Quartettet, a Pro Musica Leánykart, illetve Toni Árpád marosszéki cimbalmost és Kovács János "Köles" bogyiszlói tamburást. Ezeken a koncerteken a komolyzene és népzene egyenrangúan, egymást váltva, egymáshoz kapcsolódva, egymást kiegészítve, időnként egyszerre szólalt meg.

E hangversenyekről szerencsére mindig készültek profi hangfelvételek, ezekből válogattak össze hetvenhárom percnyi anyagot az új lemezre, mely magánkiadásban jelent meg és melynek címe végtelenül prózai: A Muzsikás és Sebestyén Márta a Zeneakadémián. És amely nem utolsósorban a harminc éves Muzsikás első élő albuma. Bár kezdetben a sokszínűség próbáltak törekedni, végül az élet úgy hozta, hogy a Pro Musica Leánykórussal közös tavaszi koncert került a korongon a középpontba. Igaz, ez az összeállítás ebben a formában sosem hangzott el, az utólagos szerkesztés és stúdiómunka azonban szerencsére semmit nem vett el a koncerthangulatból. Az itt elhangzó tizenhat darab zöme egy-egy adott Bartók- vagy Kodály-mű népzenei alapanyagát mutatja be, többek között a Marosszéki táncok, A kállai kettős, az Ének Szent István királyhoz, a Pe loc vagy Invirtita népzenei gyökereit. Más darabokban a népi dallam és a műzene elsősorban hangulatában kötődik egymáshoz, illetve megszólalnak rajta autentikus népzenei folyamatok is Csávásról, Moldvából és a Mezőségből.

---------------------

Kapcsolódó anyagok:

Zenefilm - Tizedik nap >>

Muzsikás: Szól a kakas már >> - 303 magyar lemez, 2008

Muzsikás: Nem arról hajnallik... >> - 303 magyar lemez, 2008

Muzsikás-tanórák >> - cikk, 2006. március

Muzsikás - Összekötni a komoly- és népzenét >> - cikk, 2003. április

Elementáris erővel (A Muzsikás Bartók albumáról) >> - cikk, 1999. január

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el