Mártha István - Támad a szél (1987)

Kiadó: Hungaroton / Krém
Producer: (Zenei rendező: Péterdi Péter, hangmérnök: Zakariás István)
Borítóterv: Bernáth(y) Sándor, Fotó: Kőbányai János
Játékidő: 35:33
Zene: Mártha István, hangskicc: Bernáth(y) Sándor, szöveg: Szkárosi Endre
Közreműködők: Dés László szaxofon / Török Ádám fuvola / Szkárosi Endre ének, ütőhangszerek / Bernáth(y) Sándor ének, gitár / Mártha István billentyűsök, ütőhangszerek / Mandel Quartet / Amadinda / Füzes Péter kürt / Nagy Feró ének, szaxofon / Gőz László fúvósok / Szabó Csilla ének / Sebestyén Márta ének / Cseh Tamás ének / Balogh Kálmán cimbalom / Szemző Tibor fuvola / Kiss Tünde hárfa

A nagyközönség által főként a Művészetek Völgye vezetőjeként ismert Márta István egyesek szerint a kortárs zeneszerzők egyik legtehetségesebbje, mások viszont csak ügyes koppintónak vagy egyszerűen életművésznek tartják. Egy dolog biztos: a kortárs-, a színházi és a filmzene területén, valamint az apró falu, Kapolcs életében jelenléte nem negligálható.

Márta (aki a nyolcvanas években zömmel Márthaként írta nevét) pályája során igen termékenynek és sokoldalúnak bizonyult. Kezdetben főként a zeneszerzésre koncentrált, később több vidéki teátrumban volt művészeti vezető, 1998 óta az Új Színház igazgatója. 1988-ban a később Művészetek Völgyévé terebélyesedő kapolcsi napok megálmodója, főszervezője. Bő háromszáz film- és színpadi zene fűződik a nevéhez. Ahogy fogalmazta egyszer, ő az életét építi, s ennek csak egy része a zeneszerzés.

Ez a szűk 36 pernyi lemez mindenesetre e színes életpálya egyik jelentős állomása. 1985/86-ban vették fel, Kapolcson és környéke, rajta egészen rendkívüli, zenei világában és habitusában erősen sokszínű társaság verődött össze. A két alkotótárs, a hangskiccekért felelős Bernáth(y) Sándor és a szövegeket jegyző Szkárosi Endre mellett többek kötött Cseh Tamás, Dés László, Nagy Feró, Sebestyén Márta, Szemző Tibor, Török Ádám és az Amadinda szerepel rajta, általában nem a megszokott zenei környezetében.

Elektropleinair hangnapló, jelzi az LP alcíme, hangzatosan, de lényegre törően. Ahogy Sebestyén Márta által énekelt erotikus műnépdal és a moldvai csángó öregasszony régies siratkozása egymásba fonódik; ahogy a helyi fatelep gépeinek zakatolása keveredik a légies szaxofonfutamokkal; ahogy a neves kompánia a kocsmában pattogó álcsasztuskát énekel, ahogy a nyári zsongó mezőn át beszűrődnek a falu zajai - mind-mind különleges, egyedi és megismételhetetlen pillanatok sorozata. Minden tétel külön történet egyben, hamisítatlan mártai eklektikával, szónikus gesztusokkal és fordulatokkal. Semmi erőlködés, semmi izzadságszag, csak szabad utat engedve a zenei és szellemi folyamatoknak. JBSz

„A Hangnapló érzések, dokumentumok hordalékából rögtönzött időleges kiállítás, a természettel megszűnő kapcsolat feltérképezése” - Mártha István, 1986

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Mártha István: Támad a szél >> 303 magyar lemez, 2008

Spiritus Noister - A betű, mint zenei alapanyag >> - cikk, 2004. január

Nincs mese, itt a Világgége >> - cikk, 2003. április

Szkárosicon - A költészet energiaátadás >> - cikk, 2002. augusztus

Kapolcs közkinccsé lett >> - cikk, 1998. július

Szkárosi Endre: Nemzeti zajzárványok >> - interjú, 1997. március

Ahol a kultúra életforma (Kapolcs) >> - cikk, 1996. szeptember

Szkárosi Endre: Hagymaláz a romtemplomnál >> - interjú, 1995. július

Márta István: Vándorlás faluról falura >> - interjú, 1994. október

Szkárosi Endre - A költészet határtalan >> - interjú, 1994. május

Márta István: Nem tudok kilépni >> - interjú, 1993. június

Kapolcs, riadó - Támad a szél >> - cikk, 1992. május

Márta István: Szakmai karrier vagy színes életpálya? >> - interjú, 1992. április

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el