A progresszív rock védelmében (Stereo Shop)

Jó néhány héttel ezelőtt Budapesten, a Bartók Béla út 59.-ben, az egykori könyvesbolt, a Budai Böngészde helyén Stereo shop néven új CD-, hanglemez- és videoszaküzlet nyílt. Ez a tény önmagában nem érdemelne különösebb figyelmet, ez a bolt azonban merőben más mint a többi. A vájtabb fülű zenerajongók 1983 tavasza óta megszokhatták, hogy ha valami zenei ínyencségre vágynak, akkor a Liliom utcába kell menni, ahol Böszménél minden, ami progresszív, megtalálható.

Nos, az ottani üzlet Böszörményi Gergely tevékenysége számára, úgy látszik, túl szűknek bizonyult, ezért hozta létre az említett helyen, százhúsz négyzetméteren az ország egyik legigényesebben kialakított lemezüzletét. Itt nemcsak a legendás „hét bő esztendő” (1967-1973) legjobb progresszív lemezei sorakoznak egymás mellett, hanem folk-rock, jazz-rock, sympho-rock és blues ritkaságok is. Nem csak az első, a zeneipar által elfogadott vonal, hanem az üzlet számára kevésbé nyereséges második (Gravy Train, Blodwyn Pig, Atomic Rooster, Keef Hartley), harmadik (Warhouse, Back Door, Hokus Poke), negyedik és ötödik vonal reprezentánsai is fellelhetőek, nem beszélve a hazánkban szinte teljesen ismeretlen olasz, francia és német progresszív együttesekről.

Progresszív rockzenére szakosodni mai nehéz gazdasági helyzetünkben meglehetősen kockázatos. Becsülendő Böszörményi Gergely igyekezete, hogy e sokak által rétegzenének címkézett zenei világot mindenki számára hozzáférhetővé próbálja tenni. Szeretnének egy progresszív zenét támogató alapítványt is létrehozni, amely elsősorban a fiatal hazai törekvéseket karolná fel, s tenné lehetővé számukra a stúdiófelvételeket. Tárgyalásokat folytatnak a XI. kerületi önkormányzattal, esetleg néminemű állami támogatás is elképzelhető. Ezenkívül valamelyik kerületi közösségi házban progresszív zenei klubot hoznának létre, amely összefogná az ilyen zenét kedvelőket, kapcsolatot alakítana ki hasonló jellegű külföldi klubokkal, valamint a birtokukban lévő információkat mindenki rendelkezésére tudná bocsátani. Addig is, amíg ezt a klubot sikerül tető alá hozni, a Bartók Béla úti üzletben havi, esetleg kétheti rendszerességgel ismert vagy kevésbé ismert zenészek félórás, erősítés nélküli akusztikus zenei hangversenyt adnak.

---------------------

Kapcsolódó anyagok:

Böszörményi Gergely: Miközben még élnek a régi beidegződések >> - interjú, 2001. november

 

Böszörményi Gergely: Piacképes zene a periférián >> - interjú, 1999. november

A progresszív rock védelmében (Stereo Shop) >> - cikk, 1993. május

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el