A skinheadbakancs

Manapság divatos. Viselni, szidni is. Legalábbis az írott és elektronikus sajtónak jelenlétét (a jelenséget) taglaló hírzuhataga alapján erre a következtetésre juthatunk. És a gyakran mesterségesen gőzölgő homályban kevesen értik, sejtik, tudják, ragadják meg eredetét. Látjuk, érzékeljük, szúrja a szemünket, egy-egy cselekedetétől szinte automatikusán felhördülünk, de tüzetesebben mindig csak a halványuló nyomát vizsgáljuk

Pusztán annyit tudunk, hogy divatos. Akárcsak a hetvenes években Angliában, közelebbről Londonban, még közelebbről az East Enden. Ellenben ott nem kizárólag politikusok, vagy ideológiával túlzott mértékben átitatódott „szakemberek” vizsgálták e militáns lelkületű bakancs feltűnésének okait, hanem - lévén természeténél fogva oda tartozik - szociológusok. Megkérdezték, vajon ezek a tradicionális munkásság soraiból kikerülő fiatalok miért nem tudnak, avagy miért nem akarnak kiszakadni környezetükből? Miért ragaszkodnak annyira a viseltes munkásruhához, avagy miért öltenek militáns ruházatot, és miért növesztenek hozzá illő seggig érő homlokot? Vajon mi cél vezérli őket, hogy e nem túl gazdag fantáziára valló szabásmintával készült lábbeliben parádézzanak. S jóllehet a ködös Albionban sikerült a párát valamennyire eloszlatni, idehaza nem indultak be a szélgépek. E bakancs jelenléte különös és kevésbé különös gondolatokat indít el az emberben.

Először is, feltűnő, hogy mindig ápolt - legalábbis ha egy magára valamit adó skinheadé. Mint a patyolat. Na, persze, elvégre gazdája (faji és társadalmi) fegyelmet hirdet. A benne rejlő erő akkor ér valamit, ha célirányos. Ha korlátok közé szorítva, szükségtelen mozdulatokkal meg nem terhelve a lényegre tör. Ami pedig nem hasznos, az felesleges. Csak eltereli a figyelmet a fő csapásirányról.

Ez a bakancs tehát ápolt. Így - miként gazdája kobakja - tükörsima. Hogy a légy is hasra essen rajta (vagy előtte). Nem csak simogatni zavaró, de a nyílt (egyenes) tekintet tovacsúszik rajta. Sallang- és kitüremkedésmentes. Morbidnak hangozhat, de kicsit olyan, mint a vigyorgó vadalma. A látszat ellenére azonban nem ajánlatos meg kóstolni (cserzett bőre) ízét.

Ez a bakancs valódi (állat)bőrből készül. Nem ezért hívják a gazdájukat bőrfejűeknek, viszont így tartós és hiteles. Az ócska utánzat hamar felmondja a szolgálatot, és könnyen gyengít a (harci) morálon. Még akkor is, ha az alkalomhoz illő fűzővel jó szorosan odaerősítették a lábhoz.

Érdekes, hogy az esetek túlnyomó többségében a bakancs nem fehér színű. Sőt, egészen pontosan fekete. Pedig e (bőr)szín a skinheadek fajgyűlölő szárnya szemében vörös posztó. De, úgy látszik, e szín sötétsége, ebből fakadó arroganciája és kíméletlensége mindennél előbbre való.
Ez a bakancs kemény. Ha egyszer megindul, ott repedhet a bőr, recseghet a csont, serkenhet a vér, szikrázhat a kirakatüveg. Tarack sem nő utána.

Viszonylag igénytelen megmunkálása, drasztikus megjelenése, a nyers (izom)erőt jól demonstráló hatása miatt a szocreál kelléktárába is előkelő helyre kerülhetett volna. Akár Pataky Attila, az Edda vezetője is a lábára húzhatta volna, amikor a rockzenében meghirdette a vas és acél korszakát, és éteri szintre próbálta emelni az álmunkás-romantikát. Van Gogh mintájára egyik lemezük borítójára két lábbal a sárban taposó munkás- (nem skinhead!) bakancsot rakatott. De ő sem mert, vagy inkább nem akart e militáns lábbelivel a hatalom arcába rúgni, hiszen ez akkoriban nem csak erkölcsileg elítélendő tettnek, hanem diverzáns kémtevékenységnek számított. Azóta eltelt tizenöt év, a szocreál a múlté, a skinheadek pedig a jelené. Bakancsuk  pedig az örökkévalóságé.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Skinheadek - 1. A kezdetek: Nagy-Britannia >> - cikk, 1993. szeptember

Skinheadek - 2. Bőrfejűek Délen és Nyugaton >> - cikk, 1993. szeptember

Skinheadek - 3. Bőrfejűek Európán kívül >> - cikk, 1993. szeptember

Skinheadek - 4. Bőfejűek a volt szocialista blokkban >> - cikk, 1993. október

Skinheadek - 5. Bőrfejűek Magyarországon >> - cikk, 1993. október

A skinheadbakancs >> - cikk, 1993. április

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el