New York Budapesten (Tilos az Á)

Több mint hétszáz koncert, két szabadtéri fesztivál, számos előadás és performance, valamint négy tűzijáték után idén januárban megújult az 1989 szilveszter éjszakáján megnyílt Tilos az Á. Pontosabban két francia és két amerikai díszlettervező, festő és fotós - név szerint Jean Michel Verret, Dominique Langneaux, Philippa Dawkins és John Noyola - New York egyik részletét (a Manhattan 25. utca és a 3. sugárút találkozását) varázsolta a kávéház falára. Egy hónapon keresztül éjszakáról éjszakára aprólékosan a füstös habarcsra álmodták mindazt, amit a „nevezetes” helyen álló Carlton Arms hotel ablakából láttak. A New York talán egyik legunalmasabb szeletét elénk táró háromszázhatvan fokos festmény megszületésével az enyészeté lettek a helyre korábban jellemző torontáli szőnyegek, gyékények és a sok sürgésbe-forgásba elhasznált linóleum.

New York az illúziók fővárosa. Most ennek az illuzórikus világnak az illúzióját próbálják kelteni. Vagy eloszlatni. De a hely ettől még rideg, civilizált és szabályos. Kinn az utcán autók, aszfalt és épületek. Odabenn autók, aszfalt és épületek. A különbség annyi, hogy kinn a benzingőztől, benn a cigarettafüsttől terhes a levegő.

A vélemények erősen megoszlanak. Az ötlet egyik szülőatyja, az Amerikából hazalátogató Halász Péter természetesen örül. Mint mondta, „elmegy a világ bármelyik táján, mint szórakoztatóhely, mint atmoszféra'. S egyébként sem új dolog. Az itt dolgozó művészek dolgoztak a párizsi La Mosquée de Pierre Loti-tól kezdve a Nantes-i Place Graslinig mindenhol és mindenen. Szentjóby Tamás ugyanakkor az egyik hetilap hasábjain megfogalmazta: „iszonyú provinciális, annyira leleplező... Budapest lehetetlen kis városka, és akkor felfestik New Yorkot a falára. Olyan gyermeteg, olyan provinciális. Nem érdekel minket. Nem tartozik az életünkhöz.”

Németh Vladimír, a Mikszáth téri szórakozóhely tulajdonosa is elismeri: miközben mindig mindenekelőtt a függetlenségüket hangoztatták, Amerika a pénz uralmát jelenti, melyet élből elutasítanak. Kicsit paradox a helyzet, de vállalják. Majd az idelátogatók szavaznak. Addig is megérkezett a Mikszáth térre Amerika. S talán biztató jel, hogy az itt tevékenykedő művészek a tervek szerint az egyik tokiói klub falára hamarosan a Mikszáth tér látványát varázsolják.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el