Születésnapomra (a Merlin Kommandó estje)

A fenti címmel a Merlin Színház­ban ma este hét órától költészet napi happeninget tart Galkó Ba­lázs, Hobo, Jordán Tamás, Márta István, a Kaláka együttes és Sebő Fe­renc. Mint Galkó Balázs érdeklő­désünkre elmondta: József Attila születésnapján nem egy előre összeállított, s csak a költőóriás munkásságának egyes szeleteit bemutató és szépen, nyakkendő­sen előadó műsort kívánnak ké­szíteni, hiszen az emberek nagy része - legalábbis remélik - isme­ri ezeket a verseket. Éppen ezért szeretnék, ha ez az este nem va­lamiféle hivatalos aktus, hanem egyfajta zsolozsma, közös imád­ság lehetne.

Külön feszültséget jelent majd, hogy a zenében több mű­faj is találkozik. A Kaláka együt­tes folk-rockja, Sebő Ferenc nép­dalvilága és Márta István furcsa, eklektikus hangzású kompozí­ciói érdekes és izgalmas összecsengéseket eredményezhet. Ar­ról nem is beszélve, hogy nyil­ván másképp mond majd verset Jordán Tamás is, mint Galkó Ba­lázs.

A szereplők azért is tartják fontosnak, hogy József Attila költészete minél több szólamban szólaljon meg, mert így elkerül­hető, hogy bárki is kisajátíthassa magának. Az ünnepséggel sze­retnék jelezni, hogy az ő művé­szete egy és oszthatatlan, vala­mint örök. Ahogy Pilinszky János megfogalmazta, József Attila olyan a költészetben, mint Mo­zart a zenében. S egy ilyen géni­usznak semmi köze sincs bármi­féle politikai handabandához.

A fellépő művészek az előa­dás bevételével a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó József Attila ki­állításának mielőbbi megnyitá­sához járulnak hozzá.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Születésnapomra (A Merlin kommandó lemeze) >> - cikk, 1998. május

Ne csatlakozz a hadhoz (MK beszámoló) >> - cikk, 1992. április

Születésnapomra (A Merlin kommandó estje) >> - cikk, 1992. április

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el