Újrázó Új Nem

A kilencvenes évek elejének rövid életű, ám annál maradandóbbat alkotó underground rockzenekara, az Új Nem tavaly decemberben egyetlen alkalomra megint összeállt. Az A38-as hajón adott koncert esszenciáját június 28-án, szombaton éjjel tűzi műsorára az m1.

alt

Az Új Nem valójában a nyolcvanas évek fővárosi underground zenei színterének (Bizottság, URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balaton, Neurotic) egyik kései, de energikus és reményteli hajtása volt. Amikor az életben is egy párt alkotó két frontember, Bende Zsuzsa és Molnár Béla 1990 végén megalapította, már eléggé lecsengőben voltak az underground hullámok, a „nagyok” abbahagyták, „megtértek” vagy átalakultak, a szcénát éltető ideológiai-közérzeti nyomás szintén megszűnt, a bekövetkező rendszerváltozással pedig maga az underground lét is talaját, irányát, célját vesztette.

Bende Zsuzsa és Molnár Béla korábban a gitáros Majoros Gáborral még a Rés együttesben próbálta szövegben és gesztusokban megfogalmazni mindazt, ami bennük feszült. Igazi darálós punkzene volt ez, eléggé direkt társadalomkritikus szövegekkel, igen dinamikus és expresszív koncertekkel. Az alig két évig működő zenekar után mindössze egyetlen hangzó dokumentum maradt, ami ráadásul a tagok többsége számára is nehezen volt vállalható. A kazetta anyagát már egy széteső formáció rögzítette, technikailag is rettenetesen szólt, a női nemi szervet ábrázoló borító pedig sokaknál ütötte ki a biztosítékot.

„A felvételről csak kellemetlen emlékek maradtak meg bennem - emlékezik ma Bende Zsuzsa, vagy ahogy e körben mindenki ismeri, Benő. - Ami koncerten nekünk is, a közönségnek is bejött, az a stúdióban egyszerűen nem működött. Nem is érdekelt különösebben a felvétel sorsa. Amikor a kazetta megjelent, a zenekar már nem létezett, a gitárosunk a Fekete Lyuk vezetőjével adta ki utólag. Amikor pedig megláttam a borítóját, az a kevés jó érzés is elszállt, ami a zenekarral kapcsolatban bennem megmaradt.”

Benő és Molnár amúgy is sokkal intellektuálisabb zenére vágyott, mint a Rés darálós punkja, így 1990 végén új zenekart alapítottak. Sokáig tanakodtak, mi legyen a nevük, aztán elmentek az Újlak Csoporthoz tartozó Szili István festőművész Új Nem című kiállítására, s annyira megtetszett nekik, hogy ezt a nevet adták formálódó együttesüknek.

A kezdetben eléggé változó felállású Új Nem első jelentősebb koncertjét 1991. június 21-én a Pálvölgyi Katlanban tartott Nap-Nap Fesztiválon adta (az eseményre ismét összeállt underground legenda, a Kontroll Csoport előtt). Itt hallotta őket először Gasner János, akinek csatlakozása után vált zeneileg is stabillá a csapat, s alakult ki a klasszikusnak mondható felállás: Bende Zsuzsa (ének), Molnár Béla (ének), Gasner János (gitár), Újvári János (szintetizátor, szaxofon), Jeli András (basszusgitár) és Lehoczky Károly (dob).

Az Új Nem rövid idő alatt a kilencvenes évek elejének egyik legerősebb underground koncertcsapata lett. Törzshelyük, a Tilos az Á mellett heti rendszerességgel léptek fel az akkoriban gomba mód megnyíló (és rövid idő után be is záró) fővárosi és vidéki underground klubokban, kocsmákban, koncerthelyeken. Sőt, még Németországba és Hollandiába is eljutottak.

„Berlinben kétszer is jártunk, mindkét felén - eleveníti fel Benő. - A keleti oldalon volt olyan hely, amelynek konkrétan nem volt bejárata, egy lyukon kellett bemászni egy sötét, poros helységbe, ahol esténként elég kemény közönség gyűlt össze. De felléptünk kommunákban, foglalt házakban és más extrém helyeken is. 1991-ben pedig az Ugatha Christi, az Andersen,  Lacht el Bahhtar, az Ural Beat, illetve a Kispál és a Borz mellett mi is részei voltunk annak a „kulturális küldöttségnek”, amely Groningenben az esőkabátgyárból foglalt épületté, majd kultúrcentrummá alakult Simplonban képviselte a magyar undergroundot.”

Aztán 1992 végén az Új Nemnek váratlanul vége lett: ahogy Bende Zsuzsa és Molnár Béla útjai az életben is szétváltak, úgy a színpadon sem tudták már elképzelni a további közös munkát. A közel kétéves működést egyetlen kazetta dokumentálja, rajta a Tilos az Á-ban adott egyik koncertjük legjava. Fura mód, Benő és Molnár ezt követően a zenei életből teljesen eltűntek, ahogy a többi tag közül is csak Gasner és Jeli maradt zeneközelben (illetve Lehoczky pár éve a Kistehén Tánczenekarban újra aktivizálta magát). Az Új Nemnek tehát se utódja, se utóélete nem lett. Ezért is okozott némi meglepetést a hír, hogy tavaly decemberben egyetlen koncert erejéig mégis újra színpadra állnak.

Ez az alkalom az aktuális Tilos az Á-emlékbuli volt, amelyet a kilencvenes években működő kultikus hely egykori vezetője, Németh Vladimír, vagy ahogy mindenki ismeri, Vova minden évben megszervez a város valamelyik kocsmájában. Ezeken a szájról szájra terjedő találkozókon az utóbbi időben azonban már annyira elviselhetetlenné vált a tömeg, hogy tavaly felvetődött, miért ne tartsák az A38-as hajón. Ahol Bende Zsuzsa amúgy a kezdetek óta programszervező. Ezt a bulit „turbózták fel” igazi emlékesté, melynek súlypontja kétségkívül az Új Nem koncertje lett. S hogy ennek a több mint tizenöt éve nem létező zenekarnak a produkciója ennyi idő után is mennyire erős és érvényes maradt, jól mutatja a m1-n szombat éjjel látható-hallható koncertfelvételük.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el