Krush-összegző

A japán elektronikus színtér doyenje és világszerte talán legismertebb figurája, Hideaki Ishi, azaz DJ Krush nemrég három DVD-n igyekezett életművét összefoglalni. A Suimou Tsunenimasu című kiadvány sajnos Magyarországon hivatalosan nem került forgalomba, csak annak egyik korongját, a Ko-no-Michit hozta be a Sony-BMG, pedig a lemezlovas pár hete az A38 hajón is teltházat vonzott.

alt

Krush akkor mindössze egyetlen órát játszott, abban azonban minden benne volt, aminek lennie kellett. Ahogy drMáriás lelkendezett az estről írt kritikájában: „DJ Krush síkflegma arccal egy olyan gyilkosan szép, precíz és őrjítő szettet nyomott, amilyet csak ő tud. A finom, végig visszatartott, éppenhogycsak sugallt és belső lüktetésre állított beindulás, a kifinomultan adagolt felpörgetések és toronymagas APEH-irattárként ránkomló gyönyör-szubbasszusok, az agyfényező szkreccsek, a jeleneteket egymástól elvágyó tamfutamok és pergőhörgések, a zsírzaftos akusztikus dobminták, s a finom, minimalista melódiák, amelyek pillanatokra engedtek csak bepillantani az ő Pandora-szelencéjébe, melynek mélyén a tokiói metró lüktet ezer kilométer per szekundum sebességgel bele az éppen nyitott pitvarba.”

Az 1962-ben Tokióban született DJ Krush tehát nemcsak azért képvisel külön kategóriát az elektronikus zenei világban, mert japán, hanem mert meglehetősen eredeti módon nyúl a témákhoz, a hangokhoz és a lemezjátszókhoz. Az origo persze nála is az amerikai gettókban dolgozó művészeket (rappereket, lemezlovasokat, break-táncosokat) bemutató Wild Style című hiphop kultuszfilm, a nyolcvanas évek derekán ennek hatására vásárolta az első lemezjátszóit. Miután Japánban ennek a zenekultúrának se hagyománya, se színtere, se eszközrendszere nem volt, mindenre magától kellett rájönnie, mindent magának kellett kikísérleteznie. 1987-ben két másik japán hiphop pionírral, DJ Muroval és DJ Goval létrehozta a Krush Posse projektet, melynek kezdeti keményebb hangzásába idővel egyre több jazzes elemet vittek be. A kilencvenes évek elejére már nagyjából kialakult az az erős szellemi töltésű, mégis közérthető hangzásvilág, ami aztán DJ Krush későbbi szólóprodukcióit annyira egyedivé tette.

A nemzetközi ismertséget harmadik korongja, az 1995-ös Meiso hozta meg számára, s ettől kezdve egyre keresettebb DJ lett Európában, alapvetően instrumentális, absztrakt hiphopnak/triphopnak is nevezett stílusa pedig sokak számára követendő példa. Szólóprodukciói - melyek részben konceptlemezek, részben DJ-albumok - erős, konzekvens, viszonylag egyenletes színvonalú és mindenképp tiszteletet parancsoló életművet alkotnak.

Ezért is lett volna fontos a vele később ismerkedők számára egy remek DVD-életmű áttekintés, hogy azok is láthassák és hallhassák, akik amúgy egyetlen szettjén sem voltak még ott. A Ko-no-Michi azonban sajnos csak részben tölti be ezt a szerepet. Bár a mintegy hetven perces dokumentumfilm erősen indul (esti koncert egy háztetőn, felhőkarcolók között), és készítői igyekeznek vele kapcsolatban sok embert, barátot, művésztársak, munkatársat megszólaltatni, a végeredmény gyakorta közhelyes, súlyozatlanok és koncepciótlan lett, amelyből legfeljebb csak megsejthetjük, de bizonyossággal meg nem tudhatjuk, hogy ez a látszólag szenvtelen, de valójában szellemileg és érzelmileg igen aktív japán művész mitől is jelent önálló fejezetet az elektronikus zene történetében.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016