Kiscsillag - Odatették

A Kispál és a Borz elmúlt évekbeli válsága - talán sorsszerűen - több két remek produkció megszületését is elősegítette: augusztus-szeptember során az ország több pontján aratott hangos sikert a múltidéző Kispál Originál időleges projekt, most meg itt van Lovasi András hobbizenekara, a Kiscsillag bemutatkozó albuma, mely kétségkívül a 2006-os év egyik legerősebb rockkorongja lett.

alt

A Kispál és a Borz régóta húzódó krízishelyzetével a nagyközönség igazán csak idén nyáron szembesült, miután az együttes nem éppen acélosra sikeredett szigetes koncertje és a dobos Michael Zwecker viharos-indulatos távozása után előbb a zenekar honlapján, majd a sajtóban is borult a bili. Pedig az 1987-ben alakult, és a kilencvenes évek magyarockjának arculatát - a Tankcsapda és a Quimby mellett - nagyban meghatározó pécsi formáció ekkor már régóta érezhetően megfáradt, sarkosabban fogalmazva már csak a tehetetlenségi erő vitte tovább, újabb produkciói nem hogy friss izgalmakat nem hoztak, de gyakorta a régit sem elevenítették fel. Hogy ez milyen hatások eredőjeként alakult ki, az nem e cikk témája, de tény: a frontember/szellemi vezér Lovasi sokszor érezte úgy, sok mindenben túlságosan egyedül maradt, és ezt a helyzetet a gyakori kommunikációs zavarok csak tovább rontották. Ami végül Zwecker távozásához, a nyilvános vitákhoz és a zenekar időleges leállásához vezetett.

Közben azonban Lovasi tavaly tavasszal a megélhetést biztosító Kispál és a Borz mellett - amolyan feszültség-elterelőnek, mozgástér-bővítőnek - Kiscsillag néven összetoborzott egy hobbizenekart. Amelyben végre ismét kedvére gitározhatott. Az őskispálos Ózdi Rezső (basszusgitár) és Brautigäm Gábor (dob) mellé bevette másik frontembernek az elmúlt években amúgy szintén vegetáló Pál Utcai Fiúk vezérét, Leskovics Gábort. Szándékai szerint ő maga a „második vonalba” húzódott volna, szerzőként és előadóként egyaránt, hisz félő volt, hogy szerzeményei és énekhangja túlontúl kispálossá teszik a Kiscsillagot is.

Nos, ez utóbbi nem jött össze: nem csak hogy Lovasi szerezte a Kiscsillag-dalok túlnyomó többségét, de ő maga énekli is. A lemezen hallható 13 számból egyetlen egyet jegyez Leskovics, az is valamikor még a Pál Utcai Fiúknak íródott, de ott valahogy nem lett belőle semmi. Most pedig a lemez egyik húzódala. Emellett Ózdi három számban társszerző, de ez inkább csak azt jelenti, hogy hozott a próbákra néhány ötletet, amit aztán Lovasi dalba foglalt. Tehát - miként az elmúlt években a Kispál és a Borzban - most is Lovasi húzza a hátán a produkciót. Szerencsére mégsem lett a Kiscsillagból amolyan Kispál-utánérzés.

Pedig furcsa alakzat: két profi, a műfajban évtizedek óta tevékeny frontember és két, a rock and rollba komoly kihagyás és a negyedik x után visszatérő feszült itt egymásnak. De talán éppen ez benne a kihívás. S a csapat folyamatosan fejlődik. Elég meghallgatni a tavalyi demókat és a mostani lemezt: megszólalásban, összeszedettségben az ugrás jócskán érezhető.

A lemezen amúgy nem cifráztak, nem bonyolítottak, nem púdereztek semmit: ez a negyvenöt percnyi anyag primer, közvetlen, odatett. Talán ezért is üt akkorát. A Kispál és a Borzzal ellentétben a dalokban végig két, szinte egyenrangú gitár szól, alatta/mögötte pedig a nem túl bonyolult, de stabil alap. Miként a Kispál és a Borz legjobb időszakaiban, itt is mindenki alázatosan odarakja magát, itt is érezhetően mindenki ugyanazt akarja: a produkció minősége az egyéni ambícióknál fontosabb.

A Kiscsillag lemeznek volt tehát tétje, miként a jelenleg erőt gyűjtő Kispál és a Borz új, mostanában születő anyagának is lesz. Újra. Új dobosuk, a korábban a pécsi Játszótér együttesben játszó Bóra Áron először november 26-27-én a Katona József Színházban két akusztikus koncerten mutatkozik be velük. Idén viszont a Kispál és a Borz több alkalommal már nem lesz élőben hallható. A hírek szerint valamikor februárban reaktivizálják magukat, s várhatóan új, vaskos műsorral igyekeznek megerősíteni a hitet az elbizonytalanodott rajongókba.


---------------------

Kapcsolódó anyagok:

Kispál-búcsú: Rég túlélték magukat >> - cikk, 2010. július

Ózdi Rezső - Nem feszít erős rúgó >> - interjú, 2009. szeptember

Lovasi András - Fitogtatás - lemez nélkül>> - interjú, 2008. október

Kispál Originál >> - cikk, 2006.szeptember

Kispál 15: Lovasi, a nemzedéki dalnok? >> - cikk, 2002. december

* * *

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el