LGT-dalok Amadinda-átiratban

Téli Ünnepi Estek címmel december 20-a és január 4-i között hat koncertből álló sorozatot tartanak a Zeneakadémia Nagytermében. A sort pénteken és szombaton este a Budapesti Vonósok nyitják (műsoron Bach C-dúr, illetve h-moll szvitje és összes Branderburgi versenye), december 31-én az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor tart szilveszteri koncertet (vendégek: Vigh Andrea hárfaművész és Karácsony János gitáros), január elsején a Vásáry Tamás vezette Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja immár hagyományosnak mondható Újévi Koncertjét (műsoron Brahms-, Drovák-, Liszt-, Mendelssohn-, Schubert- és Strauss-művekkel), január 2-án a ClassJazz Band játszik, a szériát pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara zárja (vezényel Hamar Zsolt, közreműködik David Grimal francia hegedűművész).

alt

E sorozatból talán a legkülönösebbnek a szilveszteri est ígérkezik. Az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor kapcsolata még a nyolcvanas évek végére nyúlik vissza. Az 1989-ben ötéves Amadinda kérte fel őt - anélkül, hogy korábban személyesen ismerték volna egymást -, hogy ebből az alkalomból kifejezetten a számukra komponáljon egy darabot.

"Ez a felkérés egyrészt kellemesen meglepett és jól esett, másrészt kicsit el is bizonytalanított, hiszen egész életében tartózkodtam attól, hogy a komolyzene területére túlzottan betolakodjon. - emlékezik Presser Gábor. - Majd kiderült, az Amadinda együttes tagjai rengeteg LGT-dalt ismernek kívülről. Mondtam, mi lenne, ha ez az új kompozíció dal egy blues lenne? Tetszett nekik az ötlet, így írtam meg a Drum Street Bluest, amelyet aztán 1989 júniusában a Zeneakadémián mutattunk be, elég nagy sikerrel. Ebből az alkalminak indult kapcsolatból pedig később nagy barátság lett."

Olyannyira, hogy Drum Street Bluest azóta három alkalommal is eljátszották, rá is került aztán később a Zörrr címmel megjelent Amadinda-LGT-Trio Stendhal közös lemezre is. Holló Aurél, az Amadinda tagja pedig a fennállásuk tizenötödik évfordulójára komponált művét, a két zongoristára és ütőegyüttesre készült Birthday Song For Us-t kifejezetten Presser (és Kocsis Zoltán) kezére írta.

"Azt lehet mondani, évente - különböző indokokkal - 3-4 alkalommal is fellépünk együtt - teszi hozzá Presser. - A tavalyi közös szilveszteri bulink nagyon jól sült el, és olyan sikert aratott, hogy adta magát, hogy az idén is megismételjük ezt. Ha megint jól sikerül, jövőre nyilván megint lesz. De hangsúlyozom, ez mindenekelőtt az Amadinda bulija, ahol én csak meghívott vendég vagyok. Ameddig pedig ők hívnak, addig szívesen megyek."

A most szilveszteri, éjjel 11-kor kezdődő zeneakadémia koncert közös része amolyan kisebb show-nak ígérkezik, amelyben az alkalomhoz illően áthangszerelt Strauss-polkák és LGT-dalok egyaránt hallhatók majd, valamint előadják a már emlegetett Drum Street Bluest. Az est másik vendége Vigh Andrea hárfaművész, a harmadik pedig Presser egykori társa, Karácsony János, akinek Kaboló című, eredetileg az 1980-as Loksi albumon megjelent dala szintén szerepel műsoron. A kaboló a cirkuszi nyelvben egyfajta nehezen kivitelezhető hátraszaltót jelent, miként maga a szám is egy virtuóz, technikás gitárdarab - ezúttal természetesen Amadinda-átiratban hallható.

Az Amadinda és Presser közös estjeinek többségét egyébként korábban hangszalagon is rögzítették, ők is érzik, érdemes lenne ezekből egyberakni egy válogatás, kérdés persze, hogy annak publikálásában lát-e majd fantáziát valamelyik kiadó.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Dobpergés kicsiknek, nagyoknak >> - interjú, 2007. december

Presser Gábor - Nagyon tudok szöszmötölni >> - interjú, 2007. december

Presser Gábor - Kevés líra, sok rock and roll >> - interjú, 2007. július

Rácz Zoltán - A zenészek tudatosan félrebeszélnek >> - interjú, 2003. szeptember

Rácz Zoltán: A közönség nem hülye >> - interjú, 2000. január

Presser Gábor - Ha nincs szponzor, nincs buli >> - interjú, 1999. június

 

Rácz Zoltán: Kortárs és polinéz ritmusok >> - interjú, 1995. július

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el