Mediawave 01 - Hússal, vérrel, lélekkel

Villog a fény a sárga IFA-dizájnon, a pultként használt kiszolgált teherautó "maszkja" fölött pörög a forgalom. Veretes keleti termék, rajta bécsi rendszám, jelzi, közel a határ. Halál bika ­- lóg a tábla a falon, hogy mire vonatkozik, nem tudni pontosan, talán nem is érdekes. A három éve a dunaszerdahelyi művelődési központ lepusztult hátsó mellékhelységeiben nyílt "alternatív" ifjúsági klub mindenesetre életképesnek bizonyult, lám, nem csak Lagzi Lajcsi és Zámbó Jimmy tudott elérni sikereket itt, a Csallóköz szívében.

Most éppen a morva énekes-hegedűs-performer Iva Bittová és egy cseh dj közös szeánszára gyűlnek a fiatalok, a helység méretéhez képest talán túlságosan is nagy számban. Az NFG-1 Filmklubban a zsebkendőnyi színpad elé hatvan-nyolcvannál többen képtelenség bepréselődni, alapvetően nem koncertre, táncolós-bulizós pörgésre lett kitalálva, hanem filmvetítésre. Hat lelkes szlovákiai magyar diák a semmiből teremtette ezt a helyet, máshol feleslegesség váló anyagokból, tárgyakból rakta egybe. Nincs két egyforma szék, asztal vagy lámpa, mint valami ódivatú egyetemi kantin, csak éppen jó adag szellemi izgalommal megtöltve. A hat fiatal alapvetően lelkesedésből, illetve a büfé szerény hasznából tartja fenn, idestova három esztendeje.

1998 őszén reményteli független (amatőr) filmesekként alapították még, a győri Mediawave összművészeti fesztivál számukra (is) delejező hatására. Az első évben egyetlen napra kapcsolódtak hozzá, egyfajta Best of Mediawave filmvetítéssel, egy évre rá már koncerteket is szerveztek, idénre pedig ötnaposra bővült a program. Fontos: Dunaszerdahely nem valamiféle kihelyezett Mediawave-helyszín, hanem a győri eseményekhez kötődő, az ottani szervezőkkel szorosan együttműködő, de önálló karakterű rendezvény. Nincs is nagy közönség-mozgás az egymástól negyvenöt kilométerre (plusz egy határra) fekvő két város között.

A hangpróbánál tartunk, a zsebkendőnyi színpadon a cseh dj már kevergeti a hangképeket. Monoton, repetitiv, belül némileg pulzáló, de hosszú távon agyszaggató jeges zene. Bittová tűnik fel az ajtóban, új dizájnban, fekete pulóver, fekete nadrág, fekete zselézett hangtincsek. Kedvesen tör magának utat a tömegben, a mikrofonhoz lép, majd belesóhajt, és a legnagyobb természetességgel nekiáll formálni a hangokat. És ekkor megtörténik a csoda, ez a negyven feletti, egész testével zenélő asszony e hidegen vibráló gépzenét megtölti hússal, vérrel, lélekkel.

Öt perc és véget ér a hangpróba, de fél óra múlva kezdődik minden elölről, kedves átvergődés a tömegen, lépés a mikrofonhoz, majd a jeges hangok, ritmusok magáévá, emberibbé tétele. Mélyről indul, majd lassan pörögni kezd, kelti az örvényt, csirreg, csattog, zengeti a mássalhangzókat, miközben erősen befelé figyel. A másfél órában heves érzelmi kitörések, lefojtott indulatok és szétáradó nyugodt pillanatok váltakoznak, kár, hogy ebben a dj számára csak elvétve partner. Amilyen változatos Bittová, olyan monoton a zenei háttér, pedig az ötlet, e két világ párosítása önmagában ígéretes, csak megvalósításához hasonló szintű és szellemiségű dj kellett volna, mondjuk olyan karakter és kaliber, mint a hazai underground tánczene nagy öregje, Palotai Zsolt. Most már mindegy, Bittová így is elviszi hátán a produkciót, a siker Dunaszerdahelyen és három órával később győri zsinagógában egyaránt elvitathatatlan.

Az NFG-1 Filmklub betűi igazából semmit nem jelentenek, csak úgy jöttek szépen egymás után ­- magyarázza a szlovák-magyar határ felé félúton Szabó Csaba, egyike a hat szervezőnek, miközben egy benzinkútnál Bittovát várjuk, hogy "átvezessük" a győri éjszakába. Hetente három nap tartanak nyitva, szezonban ehhez jön még a szerdai Bajnokok Ligája-meccs és a vasárnapi Forma-1-es futam közös megtekintése. Tizenöt-húsz fiatalból áll a "kemény mag", nagyjából ugyanennyi az alkalmi érdeklődő.

A mostani ötnapos dunaszerdahelyi fesztiválon Bittován kívül több referencia-értékű csapat is vendégszerepelt, a modern rockzenei vonalról a Másfél és a Korai Öröm, a kortárs népzenei színtérről a Ghymes és Balogh Kálmán cimbalomzenekara, valamint a rendkívül személyes (underground pop?) zenét játszó, New Yorkból muzsikusként első alkalommal hazalátogató Bálint Eszter. De Győr és Dunaszerdahely között a művészeti áramlás mostanság kétirányú, így keveredhetett többek között a Mediawave-re a cseh Ta Jana Z Velké Ohrady. A modern sanzonban utazó társaságot a szerdahelyiek egy kis prágai klubban hallották, ajánlották a Mediawave szervezőinek figyelmébe, és így lettek a fesztivál egyik kellemes meglepetése. A kapocs szorosságát jelzi az is, hogy idén a Mediawave ifjúsági filmjeinek versenye és annak eredményhirdetése is a csallóközi városban zajlott.

Dunaszerdahelyen kívül egyébként idén még további négy helyen, Kapuváron, az ausztriai Nickelsdorfban és Kittsee-ben, valamint a Duna és a Mosoni-Duna találkozásánál fekvő Véneken volt tetten érhető a Mediawave szellemi kisugárzása. Közülük különösképp Nickelsdorf fontos, a burgenlandi határfalu, illetve az ott található Jazzgalerie az elmúlt évtizedekben az avantgárd jazzélet egyik sajátos lokális központjává vált. S míg két évtizede elsősorban ők inspirálták a Mediawave későbbi szervezőit, a visszahatás most legalább ennyire erős, és a decensen lepusztult pinceklubban a Best of Mediawave-filmsorozat mellett például az ezredvégi jazz egyik "későn érő", nagy öregje Mark Whitecage is látható-hallható volt.

Ami pedig mindezek kiinduló pontját, a győri eseményeket illeti, a színvonal nagyjából megfelelt a korábbi években tapasztaltaknak. A közel ötven koncertből bármelyiket nehéz kiemelniz, csalódást szerintem igazán senki sem okozott, talán csak a máskor előforduló nagy szemű rácsodálkozások, megrendítő erejű friss élmények érzete hiányzott - egy kicsit.

------------------------------------

Kapcsolódó anyagok:

Mediawave 2010 - Szelektált világörökség >> - cikk, 2010. május

Pusker Péter - A Mediawave szombathelyi kormányzója >> - interjú, 2010.  május

A kapocsember (Hartyándi Jenő portré) >> - cikk, 2008. október

Mediawave 2005 - Erős norvég vonal >> - cikk, 2005. május

Mediawave 03 - Variációk a női lélekre >> cikk, 2003. május

Mediawave 02 - Ideális helyszín, ideális koncertek >> - cikk, 2002. május

Mediawave 01 - Hússal, vérrel, lélekkel >> - cikk, 2001. május

Mediawave 2000 - A szonikus lenyomat >> - cikk, 2000. május

Mediawave 99 - A szokottnál szerényebb >> -  cikk, 1999. május

Mediawave-különítmény Ázsiában >> - cikk, 1998. november

Mediawave 98 - Lacy, Bittová, Muzsikás >> - cikk, 1998. május

Repedések - győri jazz >> - cikk, 1997. május

Mediawave 94 - Neonfényes mesék >> - cikk, 1994. május

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el