Tíz éve Davis nélkül

Ez persze így nem teljesen igaz, itt volt azért ő köztünk, legfeljebb csak fizikailag távozott: 1991. szeptember 28-án kapta a végzetes rohamot, halt meg egy klinikán Kaliforniában. Talán az sem véletlen, hogy Miles Davis idén lenne hetvenöt éves (1926. május 26., Alton, Illinois, Egyesült Államok), e kettős évforduló így érzelmileg sem annyira gyászos. Ami pedig a zenéjét illeti, jöhetnek divatok, születhetnek géniuszok, az vélhetően örökre köztünk marad.

Azt hiszem, ezt sem vitatja senki: kevés hozzá fogható művész akad a huszadik századi modern zenében, aki annyiszor és olyan mértékben formálta volna azt, mint ő. Zenei horizontja rendkívül széles, a korai klasszikus tapogatózástól a cool születésén át a jazz-rock korszakon keresztül egészen a nyolcvanas évek popos világáig terjed a skála, mindez olyan muzsikusok társaságában, mint - időrendben haladva - Charlie Parker, Coleman Hawkins, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins, Art Blakey, John Coltrane, Cannonball Adderley, Gil Evans, Bill Evans, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Chick Corea, Keith Jarrett, Marcus Miller vagy Joe Zawinul. És mindeközben bármibe nyúlt, bármit forgatott meg a kezében és a fejében, azt elképesztő érzékkel formálta a saját képére. És ha sokszor nem is bírtunk kitartó partnerei lenni stiláris és műfaji kalandozásaiban, neki azért mindent megbocsátottunk.

Termékeny és rendkívül szerteágazó életműve az elmúlt ötven évben gyakorlatilag folyamatosan piacképes, életében megjelent majd ötven nagylemezét újra és újra kiadják, átkeverik, a kiadatlan felvételeket megszerkesztik, még a stúdió- és koncertreszliket is összeseprik. Munkáinak legfőbb publikálója, a Columbia ráadásul négy évvel ezelőtt Miles Davis Series néven külön sorozatot indított el, benne mostanáig közel negyven kiadvány látott napvilágot (ezek között persze vannak átfedések), melyek között kezdők, haladók és gyűjtők egyaránt találhattak kedvükre valót.

A kezdőknek itt van például e kettős évfordulóra megjelentetett The Essential nevű dupla CD, a legendás jazztrombitás életművének százötven perces esszenciája. Első megközelítésben óvatosan fogalmazva is reménytelen vállalkozás. Kisebb periódusok áttekintésével korábban próbálkoztak már ugyan, ezúttal azonban az 1945 és 1986 között megjelent lemezekről mazsoláztak a szerkesztők, összesen 23 felvételt válogattak egybe, és meghallgatva azt kell mondani: végül is egész meggyőzően.

A haladók számára igazi csemege lehet Davis John Coltrane-nal 1955 és 1961 között készített összes felvételét felvonultató 6-CD-s boxset. A kortárs jazz két óriása e hat év alatt kilenc alkalommal vonult közösen stúdióba, rögzített együtt összesen ötvennyolc felvételt - ezt a közel három órányi zenét tartalmazza e gyönyörűen kivitelezett box-set, közte a 'Round About Midnight, a Milestone és a Kind of Blue lemezek teljes anyagát. Mondhatni, a Miles-életmű talán legmaradandóbb korszakát. Nem véletlenül vitt el a kiadvány 2000-ben két Grammy-díjat is.

Az igazán fanatikusok, a vérbeli gyűjtők azonban ennél többet akarnak, mondjuk olyasmit, mint a napokban megjelent Live at Fillmore East, mely a Wayne Shorter, Chick Corea, Dave Holland és Jack DeJohnette felállású kvintett tudtommal eddigi első hivatalos albuma. 1970. március 7-én rögzítették Bill Graham híres-hírhedt New York-i rockcsarnokában, az eredeti mesterszalagokat digitálisan alaposan átgyúrták, és a két, egyenként 45 perces koncertet külön CD-re préselték rá. Akik rajonganak a fúziós zene alapköve, a Bitches Brew a világáért, azok számára ezeket a korábban még soha nem publikált felvételeket felvonultató album kötelező darab.

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016