Veszélyben a Fiatal Művészek Klubja

Gyakorlatilag három éve lebegteti a Fővárosi Önkormányzat a Fiatal Művészek Klubját magába foglaló Andrássy úti épület eladásának kérdését. Mindez a klub életében - legalábbis Klötz Ildikó, az FMK igazgatónője szerint - erkölcsileg és tartalmilag is jelentős károkat okozott. Idén márciusban aztán újra érdeklődők jelentek meg az egykor sokat látott falak között, s hozták közvetve magukkal a hírt, a ház ismét eladó, a téma ismét napirenden van.

Schiffer János, kulturális ügyekért felelős főpolgármesterhelyettes lapunk érdeklődésére elmondta: az FMK-t nem megszűnteni, csupán átalakítani és átköltöztetni kívánja a főváros, s erre a célra még az előző közgyűlés egyik 1994-es határozata alapján a megvette a Liliom utca 41 szám alatti leromlott állapotú trafóházat. Ennek felújítási, illetve kortárs művészeti házzá alakítása számításaik szerint 170 millió forintba kerülne, amelyet nagyobb részben az FMK Andrássy úti házának eladásából szeretnék finanszírozni. Klötz Ildikó igazgatónő viszont a Vígszínház főmérnökével készíttetett kalkulációt, amely szerint a fenti költségek akár 650 millió forintba kerülhetnek, ha komolyan veszik. A dolog pikantériája, hogy a főváros által támogatott, Szabó György, a Petőfi Csarnok munkatársa által benyújtott Liliom utcai tervezetet szakmai fórumon még nem vitatták meg, holott Schiffer János szerint az előterjesztés már elkészült, s reményei szerint a júliusi közgyűlés döntést hoz az ügyben.

Ez a ház eladó?

Klötz Ildikó: Idén márciusban - akárcsak két évvel ezelőtt - ismét megjelentek ismeretlen emberek az FMK épületében, nézegettek, méregettek, és ebből tudtuk, hogy újra napirenden van a ház eladásának kérdése. A hivatal közvetett módon így értesítettek minket. Természetesen azonnal utánakérdeztem, mire közölték, mi már úgyis tudjuk a sorsunkat, eladják a házat, az FMK megy a Liliom utcában, satöbbi. Az ügyben a Városháza továbbra sem kéri ki a véleményünket, mindezt tényként könyvelik el. Egy hónappal ezelőtt erre írtam egy összefoglaló anyagot mindarról, ami ebben az ügyben az elmúlt években történt, s újra csatoltam hozzá azt a koncepciót, amit az FMK 1994 őszén a kortárs művészeti ház kialakítása ügyében beadott, s amelyben megállapítjuk, hogy az a Liliom utcai épület nem alkalmas a FMK eddigi tevékenységének folytatására. Az anyagot április végén eljuttattam Magyar Bálint kulturális miniszternek, Demszky Gábor főpolgármesternek, Schiffer János kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettesnek, Végh Gábornak, a kulturális bizottság elnökének és Róna Tamásnak, a Kulturális Ügyosztály vezetőjének. Egyedül Schiffer János méltatott válaszra, melyből világosan kiderül: a Városháza nem hajlandó tudomásul venni, hogy nem az övé az egyetlen létező koncepció.

Schiffer János: Klötz Ildikó nyilván úgy érzi, hogy az ő állása most veszélyben van, és ezért mindenféle, végig nem gondolt akciókba kezdett. Az előző közgyűlés még 1994-ben hozott egy határozatot, amely alapján a Fővárosi Önkormányzat megvette a Liliom utca 41-szám alatti ingatlant, azzal a céllal, hogy abban az épületben lényegesen nagyobb alapterületű, a jelenlegi Fiatal Művészek Klubjánál több funkciót ellátható intézményt hozzon létre. Erre a célra a Városháza 70 milliót különített el, és a volt trafóház felújításához szükséges 100 millió forintot pedig az Andrássy úti épület eladásából próbáljuk előteremteni.

Klötz Ildikó: Mivel nekünk annak idején a birtokunkba került a Liliom utcai ház építészeti tanulmányterve, felkértünk egy színházi szakembert, nevezetesen Farkas Lászlót, a Vígszínház főmérnökét, hogy készítsen szakvéleményt arról, mi valósítható meg ott és mennyiért. Az általa kalkulált költségvetés végösszege - az önkormányzat 170 millió forintos változatával szemben - 650 millió forint. E nagyságrendi eltérés alapvetően abból adódik, hogy az önkormányzat által készíttetett költségvetés nem tartalmaz semmiféle berendezési tárgyat, pedig azok költsége egy színházközpontú intézmény esetében nagyon jelentős. A Városháza nyilván mindenképpen keresztül akarja vinni az akaratát, s úgy gondolják, ha nagyon karcsú költségvetést adnak be, akkor az szépen keresztülvihető a közgyűlésen, és a későbbi beruházásokat már nehezebb leállítani. Farkas László szakvéleményt természetesen beküldtem az önkormányzathoz, de a ami napig nem kaptam rá írásban választ. Szóban közölték, komoly fenntartásaik vannak vele szemben, de érdekes módon szakértőnket eddig még senki sem kereste meg a Városházáról.

Schiffer János: Az, hogy Klötz Ildikó kit kér fel, és annak a szakembernek mi a kompetenciája, azt nem tudom megítélni, de mi két kivitelező cég által is készítettünk költségbecslés, amelynek alapján a beruházási javaslat - megfelelő szakmai szűrők után - reményeink szerint a júliusi közgyűlés elő kerül majd, s még az idén megkezdődhetnek a munkálatok. Úgy gondolom, a 170 milliós költségvetés megalapozott. Más kérdés, hogy lesz majd második ütem, amely során a mellette lévő épületet le kell bontani. Ami pedig a felszerelést illeti, a tervezett beruházásban szerepelnek bizonyos alapfelszerelési eszközök is. Ezen kívül a művelődési minisztérium ígért valamiféle támogatást a kortárs művészeti központ tevékenységéhez, ugyanakkor bizonyos funkciók a Petőfi Csarnokból átkerülnének oda. Ezzel tehát egyfajta profiltisztítás megy végbe.

Klötz Ildikó: Időközben a Fiatal Művészek Klubja felkért egy építészt, hogy készítsen vázlatos tervet arról, hogyan az Andrássy úton miként lenne megvalósítható a kortárs művészeti központot. Körülbelül 270 millió forintból kihozható. Ez a teljes Weisz Alíz-palota renoválására vonatkozik, s a munkálatok során mindössze egy-két falat kell áttörni. Ez összesen 1375 négyzetméternyi területet jelentene, míg a Liliom utca csak 900 négyzetméter, és az egykoron reprezentatív életmódot szolgáló termeivel kiválóan alkalmas lenne többfunkciós kortárs művészeti központ kialakítására. Ezzel szemben a Liliom utcai épület nagyon lepusztult állapotban van, s szakmailag alkalmatlan arra, amit Shiffer Jánosék hangoztatnak.

Schiffer János: Az Andrássy úti épületnek nem hogy az átalakításra, de a felújítására sincs pénze a városnak. Már megvettük a Liliom utcai házat. Az FMK ezzel nem megszűnik, csak új helyre költözik az intézmény, s lehet, hogy annak vezetésére kiírt pályázatot nem Klötz Ildikó fogja megnyerni. Szabó György 1993-ban beadott koncepciójának továbbfejlesztett változatát kívánjuk a Liliom utcában megvalósítani. Ő eredetileg a tánc és mozgásművészet területére szűkítette elképzeléseit, de a kulturális bizottság bővebb funkiómeghatározást tartott szükségesnek. Ebben az épületben többfajta művészeti ágnak kellene megjelennie, nem csak stúdiómunka, műhelymunka, hanem a bemutatkozásra is adjon teret az intézmény.

Szabó György: Véleményem szerint Budapestnek, sőt az egész országnak fontos lenne, hogy legyen egy olyan hely, ahol a fiatal művészek valóban dolgozni és bemutatkozni tudnak. Vannak bíztató kezdeményezések - Mu Színház, a szeptembertől újra induló Egyetemi Színpad vagy a Szkéné -, de szükség lenne erre a kortárs művészeti központra. A kisérletező, új kezdeményezések helyet keresnek maguknak, és ezek megjelenítésére sajnos az FMK épülete nem alkalmas. A Liliom utcában lennének stúdiók, műhelyek, hatalmas méretű előadótér, lakószobák, hangstúdió, dokumentációs rész, és lehetőség arra, hogy hogy a képzőművészet azon ágai is bemutatkozhassanak, amelyek színházi technológiát igényelnek. A műhelymunka nagyon fontos szerepet kapna, hiszen erre van ma elsősorban igény. Elég, ha megnézzük azt az 1300 oldalnyi beérkezett pályázatokat, amellyel most éppen ostromolják a művészek a Városházát.

Klötz Ildikó: Szabó György eredetileg a Liliom utcában tánc- és mozgásszínház központú műhelyt akart létrehozni. Nyilván kicsit igazított az elképzelésein ahhoz, hogy ez megvalósulhasson. Mi viszont tényleg egy összművészeti bemutatkozó helyet szeretnénk, ahol minden művészeti ág azonos, vagy közel azonos hangsúllyal kapna helyet és szerepet. Ahol mindig a legaktuálisabb, a legfrissebb megnyilvánulások kapnának helyt - akár egy időben. Ha az önkormányzat mindenáron meg akarja valósítani a kortárs művészeti házat, és van rá pénz is, akkor nosza. Itt az Andrássy úti épület. Szabó György elképzelését pedig valósítsa meg külön.

Schiffer János: Két ilyen jellegű intézményt a város nem tud fenntartani. Az Andrássy út véleményünk szerint elvesztette korábbi funkcióját, Klötz Ildikóék legfeljebb csak nosztalgiázhatnak, de ez ma nem időszerű.

Klötz Ildikó: Szerintem az önkormányzat ezt az „átalakítást” egyáltalán nem gondolta át. Szüksége van az FMK nevére, mint strómenére, hogy meg kell újítani, át kell alakítani, de a végére az már nem az FMK lenne. Hiába mondják, hogy átköltözik, az irodaszereket átvihetik, a hely szelleme itt marad. Szabó György elképzelései biztos nagyon jók, de véleményünk szerint nem fedi le a kortárs művészeti központ tevékenységét.

----------------------

Kapcsolódó anyagok:

Fiatal művészek a Trafóházban? >> - cikk, 1996. június

Veszélyben a Fiatal Művészek Klubja >> - cikk, 1996. május

Harmincöt éves a FIKA >> - cikk, 1995. április

!Könyvek akció!

Kedvezményes áron (5000 forint/darab), korlátozott mennyiségben eladó példányok A magyarock története 1-2-ből, illetve 3000 forintért van még 2002-es Nagy Szigetkönyv és Paul Oliver: A blues története. Részletek >>

!Könyvek akció!

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el