ROCKTÖRTÉNET KÖNYVEK

Hatkötetes rocktörténet

 

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más modern társadalmakban a rock and roll (vagy gyakran használt rövidített formájában: a rock) régóta az egyetemes művelődéstörténet része. Magyarországon azonban az elmúlt évtizedekben jobbára az „értéktelen” szórakoztató zenék világába sorolták, jobb esetben divatjelenségnek tartották, így komoly elemzése, értékelése, történetének feldolgozása, előadóinak bemutatása elmaradt. Generációk nőttek fel rajta, anélkül, hogy társadalmi-kulturális-esztétikai hátterét megismerhették volna. Így ma, ötven évvel megszületése után is rengeteg körülötte a félreértés, a homály, a bizalmatlanság.

Könyvsorozatunk arra vállalkozik, hogy a társadalmi-kulturális-zenei gyökerek és háttér bemutatásával, a különböző jelenségek elemzésével, a kialakult stílusok ismertetésével, a műfaj története szempontjából kiemelkedő jelentőségű előadók pályafutásának és műveinek értékelésével oszlassa ezt a homályt, s elősegítse a rock and roll szerepének, helyének, értékeinek megismerését.

A rock története 1-4., illetve A magyarock története 1-2. szándékaink szerint egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos „sztori”, melyet nem csak a közművelődésben, az oktatásban és a médiában dolgozók használhatnának alapvető forrásként, hanem a műfaj iránt érdeklődők is.

2005. május 2.

Jávorszky Béla Szilárd, Sebők János

 A sorozat kötetei:

A rock története 1. (nemzetközi, 50-es, 60-as évek) – megjelent: 2005. június

A magyarock története 1. (A beatkezdetektől a kemény rockig) – megjelent: 2005. október

A magyarock története 2. (Az újhullámtól napjainkig) – megjelent: 2006. szeptember

A rock története 2. (nemzetközi, 70-es évek) – megjelent: 2007. november

A rock története 3. (nemzetközi, 80-as évek) – előkészületben

A rock története 4. (nemzetközi, 90-es évek) – előkészületben

Alkategóriák

A hatkötetes mű első része 550 oldalban a századelőre visszanyúló gyökerektől (blues, country) 1969-ig, a woodstocki, illetve altamonti fesztiválig igyekszik nyomon követni, elemezni, összefoglalni a rock történetét. Persze a hatvanas éveknek sem lett vége 1970-ben, ahogy a hetvenes évek sem akkor kezdődött. Így a jelen kötet végét jelentő fesztiválok valójában csak viszonyítási pontok: több folyamat és előadói pálya taglalása esetében túlmegyünk rajta, máskor viszont csak jelezzük a következő évtizedet meghatározó stílusteremtők indulását.

Beköszöntő

Részletes tartalomjegyzék

Vélemények, kritikák a kötetről

Online elérhető:

Alexandra »

Fókusz Online » (jelenleg nem kapható)

Libri »

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el