A rock története 2. - Előszó

Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és más modern társadalmakban a rock and roll (vagy gyakran használt rövidített formájában: a rock) régóta az egyetemes művelődéstörténet része. Magyarországon azonban az elmúlt évtizedekben jobbára az „értéktelen” szórakoztató zenék világába sorolták, jobb esetben divatjelenségnek tartották, így komoly elemzése, értékelése, történetének feldolgozása, előadóinak bemutatása elmaradt. Generációk nőttek fel rajta, anélkül, hogy társadalmi-kulturális-esztétikai hátterét megismerhették volna. Így ma, ötven évvel megszületése után is rengeteg körülötte a félreértés, a homály, a bizalmatlanság.

Könyvsorozatunk arra vállalkozik, hogy a társadalmi-kulturális-zenei gyökerek és háttér bemutatásával, a különböző jelenségek elemzésével, a kialakult stílusok ismertetésével, a műfaj története szempontjából kiemelkedő jelentőségű előadók pályafutásának és műveinek értékelésével oszlassa ezt a homályt, s elősegítse a rock and roll szerepének, helyének, értékeinek megismerését.

A rock története 1–4.– akárcsak a hazai eseményeket feldolgozó A magyarock története 1–2.– szándékaink szerint egyszerre kultúrtörténeti munka, szakkönyv és olvasmányos „sztori”, melyet nemcsak a közművelődésben, az oktatásban és a médiában dolgozók használhatnának alapvető forrásként, hanem a műfaj iránt érdeklődők is.

A rock története sorozat 2005 júniusában megjelent első része a századelőre visszanyúló gyökerektől (blues, country) 1969-ig, a woodstocki, illetve altamonti fesztiválig igyekezett nyomon követni, elemezni, összefoglalni a rock történetét. A mostani részben a hetvenes évek legfontosabb fejleményeit próbáljuk meg 550 oldalban összegezni, az 1969. decemberi altamonti fesztiváltól John Lennon 1980. decemberi haláláig.

Persze a hatvanas évek sem értek véget 1970-ben, ahogy a nyolcvanas évek kezdete sem 1980. Így a fenti évszámok valójában csak viszonyítási pontok: több folyamat és előadói pálya taglalása esetében túlmegyünk rajtuk, máskor viszont csak jelezzük a következő évtizedet meghatározó stílusteremtők indulását. Így maradt ki ebből a kötetből az újhullám vagy a posztpunk, az amerikai underground vagy a brit heavy metal új hulláma. Velük indul majd a következő kötet.

2007. október 4.

Jávorszky Béla Szilárd, Sebők János

* * *

Előszó >>

Részletes tartalomjegyzék >>

Kritikák >>

Megjelent: 2007. november, Glória Kiadó

Kereskedelmi forgalomban már nem kapható

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el