A rock története 3. - Felütés

2004 tavaszán – a rock and roll születésének ötvenedik évfordulóján – Sebők Jánossal közösen sokrészes kolumnás tanulmány-sorozatot jelentettünk meg a Népszabadság Hétvége mellékletében. Ennek roppant pozitív visszhangja bátorított fel bennünket arra, hogy merjünk nagyot álmodni, s 2004 végén nekiálltunk egy nagyszabású rocktörténeti kötet megírásának. Eredetileg egyetlen vaskos műben gondolkodtunk, ami idővel három, majd öt kötetes sorozattervvé bővült, idővel leválasztottuk róla a magyar folyamatokat, így született meg A magyarock története 1. (2005) és A magyarock története 2. (2006). A nemzetközi eseményeket és összefüggéseket taglaló széria első két része – A rock története 1. (ötvenes-hatvanas évek) és A rock története 2. (hetvenes évek) – 2005 tavaszán, illetve 2007 őszén jutott el a boltokba, s Jánossal eredetileg 2008 tavaszára terveztük a nyolcvanas évek fejleményeit (az újhullámtól a metálon át a hip hopig) feldolgozó harmadik kötet megjelentetését.

2007 nyarán neki is álltunk a megírásának, időközben azonban annyira megromlott a kapcsolatunk akkori kiadónkkal, hogy az év végére behúztuk a féket. A kézirat nagyjából 40 százalékon állt ekkor, félretettük és vártuk, hogy változzanak körülötte a viszonylatok.

Ma már tudható, hiába tettük. Évekkel később a kiadó olyan adósságspirálba került, hogy 2012-ben elrendelték a felszámolását. Időközben – különböző okok miatt – Jánossal is eltávolodtunk egymástól, más utakat jártunk, más elképzelésekkel. 2013 áprilisában bekövetkezett váratlan halála pedig végképp pontot tett a közös munka végére.

Akkor döntöttem úgy, hogy teszek még egy kísérletet A rock története 3. tető alá hozására. Persze előbb be kellett fejeznem az aktuális két könyvprojektemet (Muzsikás 40, A magyar jazz története), de közben előbányásztam a régi, még meglehetősen nyers megfogalmazású, erősen pontosításra és aktualizálásra szoruló kéziratainkat. A maradék 60 százalékot pedig immár egyedül kellett hozzáírnom. De íme, 2015 novemberében – a Kossuth kiadó jóvoltából – végre tényleg eljutott a boltokba az egykor közösen megálmodott mű, A rock története 3. Ha ezt is olyan szeretettel fogadják majd az olvasók, mint tették azt az előző kötetekkel, akkor reményeim szerint 2016 őszén a kilencvenes évek folyamatait bemutató negyedik részt is sikerül megjelentetni. Azzal a kötettel pedig zárnám is ezt a nagyszabású, 2004-ben indított szériát, mely a huszadik század talán egyetlen igazi forradalmának legfontosabb folyamatait, összefüggéseit és szereplőit igyekszik bemutatni – a kezdetektől az ezredfordulóig.

2015. november 9.

Jávorszky Béla Szilárd

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016