Tartalomjegyzék 2.0

Felütés

1993: A kezdet bája és hibája
Miként álmodta meg Müller és Gerendai a Szigetet egy zötykölődő mikrobuszban, kikkel és hogyan álmodták tovább egy Erkel utcai lakásban; miként pörögtek és kalapoztak, főzték a fővárosi önkormányzatot, a Pepsit és a Coca Colát, mire az első rendezvény összejött.
Plusz: A Sziámi-táborok *  A „fekete bárányoktól” az oroszok kivonulásáig * Óbudai-sziget-sztori * A K-híd története * Kincsvadászó játék

1994/95: Woodstock nyomában
Álmok és utórezgések, az eredeti Woodstock és az 1994-es revival, az Atlanti óceánon túl és innen. A Sziget helye és szerepe a nemzetközi fesztiváltörténelemben, jellege és jelentősége a mai európai fesztiváltérképen.
Plusz: Woodstock hősei * Woodtock 94 - a tengerentúlon * Kis magyar fesztiváltörténet * Az önjáró Bahia * Szigeti blues

Térképek (1994, 1996)

1996/98: Tarlós és a keresztapa
A keresztapa színrelépése, a Pepsi-frigy következménye. Tarlós István első beintése, a techno megjelenése, a Sziget növekvő reklámértéke. A szponzorok és támogatók szintén felismerik a Sziget reklámértékét. 1996-tól a vendéglátást is igyekeznek gatyába rázni, feláll a máig működő nagykereskedelmi rendszer. Szordínós Sziget és Hangszigetelés.
Plusz: Az első karszalagok * Sziget-média: Sziget Híradó, Sziget Rádió, Sziget Sun * Az első kólaháború * Anni néni

Intermezzo1: Sziámi portré

1999: Az átfordulás éve
Az első „új” Sziget. Ekkor érezhető a később kiteljesedő arculatváltás, az új típusú profi személet, a fogyasztás-orientáltság, a stílusban, színvonalban, célközönségben való széjjeltárulkozás. Takács Gábor színrelépés, a tömegkommunikáció átalakul, a Sziget működése cégszerű lesz.
Plusz: Tradícióváltás * Ráncdalfesztivál * Civil Sziget * Dan * Techno az ajtórésben - a Lovebarikád nyomában * Alain batchi

2000: Szocio tekintet - A középosztály Szigete
A Sziget társadalomtudományi vetülete. Hogyan volt kezdetben a rendezvény a fiatalok szabadság- és autonómiaigényének szimbóluma, miként lett később ezzel együtt az „új középosztály” manifesztuma. Miként látja az ifjúságkutató a Sziget változását, esetleges színeváltozását, szocializációs szerepét és lehetőségét. Korábban sosem látott mértékű fogyasztási nyomás, erőteljes szponzorattak és egy bölcs ajándék: a világzenei nagyszínpad. Kardos József belépésével erőteljes nyitás a többi művészeti ág felé, különösen színházvonalon erősítenek. A Sziget kettős arca: az első kortárs operabemutató és Uhrin Benedek mennybemenetele.
Plusz: A Sziget-szociológus (Gábor Kálmán) * A szigetcsúcs közelében: világzenei nagyszínpad

Térképek (2000/2010)

2001/02: A szivárvány minden színében
Az első vehemens politikai roham - Torgyán és Medgyessy egyaránt szigetel. Az eddigi legnagyobb Sziget-botrány, a meleg ügy, ahol végül egy homofób nézeteket valló polgármester és a meleg szervezetek közötti háborúhoz a rendezvény adta a díszletet. Egyre nagyobb anyagi ráfordítással egyre erőteljesebb nyitás a többi művészeti ág. Különösen a színházi vonalon erősítenek.
Plusz: Egyszerre unikum és hungarikum (Roma sátor) * Kistehén a fa tetején * Menekülés a káosz elől (Luminárium)

2003/04: Voltok, wattok, ventilátorok
A színpadtechnika és az infrastrukturális háttér. Vezetékes telefonnal és rajzpapírral tervezett Sziget kontra digitális ortofotókkal különböző anyagminőségek varázsolása térben és időben. Mennyi watt szólt kezdetben és ma a színpadokon, milyen igényekkel lépnek fel a külföldi és hazai előadók. Miként építenek fel évről évre egy komplett várost a Május 9. partban, hogyan bővülnek a kommunális és kommunikációs szolgáltatások. A rendezvény biztonsági és egészségügyi háttere, az In-Kal színe és visszája.
Plusz: Banános Sziget * Szigetes közönségnevelők: Wanted, TV Sziget, Sziget.hu, Kultiplex * Silent Disco

Intermezzo2: Gerendai portré

2005/06: A Sziget és a politika
A rendezvény menthetetlen elnemzetköziesedése. Generációs nyitás, az első nulladik nap, rajta indításként Illés-búcsú. A fesztivál hozadéka nemzetgazdasági szempontból is egyre jelentősebb. A tömegvonzás törvényének engedve igazi búcsújárásba kezdenek a politikusok. Demszky Gábor pro/kontra Sziget. Tarlós István pro/kontra Sziget. Újpest is beszáll a decibelháborúba, éveken át perel, de sosem nyer.  Egyre erőteljesebb és politikai kurzusoktól független a Sziget érdekérvényesítési képessége. A területhasználat díj bevezetése és a jobbos blokád.
Plusz: Kell-e az állami támogatás? * Ne vágj ki minden fát!

2007/09: Sztárok, sztorik, szteroidok
Sártenger és Woodstock-feeling. Az Egy hét együttlét immár 5+2 napra szól. Müller Péter Sziámi kiszállása. A növekvő sztárhalom. Egy kis színes-szagos, laza kulisszatitkok, ellesett pillanatok, bájos sztáresetek, színpadi érdekességek és média-gumicsontok. A sztárgázsiknál immár 500 ezer euró a lélektani határ. Bővülő kínálat, elszabadult árak, jól teljesítő szavazógép.
Plusz: Magyar Dal Napja * Sziámi és a nagyszínpad

2010/12: A fesztiválbiznisz
Prince rocktörténeti eljövetele és a Sziget történetének legveszteségesebb napja. A szokásosnál szellősebben szórakozó szigetlakók. Újabb bölcs ajándék: a Hungarikum Falu. Kelet-Európai Vursli, spiclikkel, útlevél ellenőrzéssel, rendőri zaklatással. Széles tárt kulináris kínálat. Bővülő/átalakuló Sziget-portfolió: Volt, Balaton Sound, Sport Sziget, Budapest Parádé, Gourmet. A külföldi expanzió ténye (Félsziget) és lehetőségei, az Adriától Szentpéterváron át Kínáig. A Sziget Kft tulajdonosi szerkezetének nagymértékű hullámzása. Az econet.hu, a Live Nation és egyéb kérők.
Plusz: 2012-ben a Sziget Európa legjobbja * A kontinens legnagyobb poprock fesztiváljai  *  3 magyar + 3 külföldi szempár * Privát Sziget (fotómontázs)

Levezetés

Index

A weboldal megjelenítésével és működésével kapcsolatos kérdéseivel, problémáival forduljon az oldalakat karbantartó webmester-hez.
 shs webdesign www.erelversoft.hu custoMMade by eReLverSoft 2016
 
Ez a weboldal kizárólag a technikai működéshez használ cookie-t, a jobb felhasználói élmény érdekében. Honlapunk használatával Ön elfogadja, hogy cookie-t helyezhessünk el az Ön által éppen használt digitális eszközén.
Elfogadom Nem fogadom el